NavMenu

Dobrovoljna penzija najisplativije nagrađivanje zaposlenih - Najveća isplata u RS čak 5.000 KM

Izvor: Glas Srpske Utorak, 30.11.2021. 09:19
Komentari
Podeli
ilustracija (Foto: Robert Kneschke/shutterstock.com)ilustracija
Da je broj onih koji su prepoznali prednosti dobrovoljnog penzijskog osiguranja u stalnom porastu u BiH potvrđuju i podaci Evropskog dobrovoljnog penzijskog fonda (EPF), koji je u posljednjih godinu dana isplatio više od 600 članova, a najveća isplata iznosila je čak 5.000 KM.

Povodom četvrte godišnjice od prve uplate dobrovoljnog penzijskog osiguranja, direktorka EPF-a Gordana Drobnjak kazala je za Glas Srpske da se broj članova iz godine u godinu povećava, ali i iznos penzije.

- Najveća isplata je bila blizu 5.000 KM, a najmanja oko 20 KM, jer nemaju svi isti vremenski horizont za štednju. U skladu sa ispunjavanjem uslova za pojedinačno povlačenje sredstava, kao i povećanjem broja članova fonda, u budućnosti će se broj isplata povećavati - kazala je Drobnjak.

Prema njenim riječima, EPF trenutno broji oko 34.000 članova, od kojih putem poslodavca štedi njih 99,78%, a najveći rast učlanjenja bio je prošle godine.

- To se desilo 2020. sprovođenjem Penzijskog plana Vlade RS, kada su zaposleni na neodređeno vrijeme i čija se plata finansira direktno iz budžeta stekli status člana EPF-a, odnosno prvim uplatama u EPF - rekla je Drobnjak.

Da raste svijest o potrebi štednje, kao i o povećanju nagrađivanja i podrške zaposlenih, pokazuje i konstantno povećanje broja poslodavaca koji organizuju penzijske planove.

- Poslodavcima je organizovanje penzijskog plana najjeftiniji zakonski način nagrađivanja zaposlenih, jer nemaju dodatnih troškova za ovo posebno lično primanje radnika, osim onog koji samostalno odrede da će uplaćivati svojim radnicima, do 100 KM mjesečno - kazala je Drobnjak.

Kako je istakla, imali su slučajeve da isplate i članove fonda koji su imali samo jednu uplatu u EPF, a koji su otišli u starosnu penziju i prestali da budu zaposleni kod poslodavca koji im je vršio uplate.

Prema riječima Drobnjak, poslodavci uplaćuju za radnika dobrovoljni penzijski doprinos u skladu sa penzijskim planom koji organizuju za svoju instituciju. Tada pravično i objektivno odrede ko može da dobija uplatu i kolika će ona biti.

- Ovo nije povezano sa redovnim doprinosima koji se moraju uplaćivati, već predstavlja dodatnu investiciju poslodavca u radnika, koji može da štedi i samostalno tako što će jedan dio bruto plate preusmjeriti na svoj račun - istakla je Drobnjak.

Prema podacima EPF-a, veći je i broj poslodavaca iz privatnog sektora koji su organizovali penzijske planove, ali je broj članova manji u odnosu na javni sektor. Drobnjak je dodala da je izvjesno da se poslodavci iz privatnog sektora sve više odlučuju na takvu vrstu motivacije zaposlenih.

Olakšice

Prema riječima Gordane Drobnjak, uplate u EPF-u su oslobođene plaćanja poreza do iznosa od 1.200 KM godišnje.

- Ako bi radnik samostalno, bez uplata poslodavca, štedio u EPF-u maksimalan iznos poreske olakšice (100 KM), njemu bi neto plata bila manja za 60,40 KM, jer bi dobio poreze i doprinose na ovaj iznos neto plate - pojasnila je Drobnjak.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.