NavMenu

Cijene ogrevnog drveta u Sloveniji najviše u posljednjih 10 godina

Izvor: Tanjug Ponedjeljak, 29.11.2021. 14:49
Komentari
Podeli
(Foto: Aleksandar Parezanović)
Polovina slovenačkih domaćinstava radije se grije na drvna goriva nego na druge vrste energenata. Onima koji za grejanje koriste ogrevno drvo ili pelet, ovogodišnja grijna sezona biće skuplja, dok je situacija sa drvnom sekom drugačija, budući da je cijena čak i pala, piše portal 24ur.

U poređenju sa lož-uljem, pelet je jeftiniji 45%, a drvna seka za čak 82%. Kompanije koje koriste drvo kao primarnu sirovinu ističu da je cijena utrostručena u odnosu na prošlu grijnu sezonu.

Istraživanje Instituta za šumarstvo Slovenije pokazalo je da je više od polovine domaćinstava na selu samoodrživo sa ogrevnim drvetom, jer se snabdijeva iz sopstvenih šuma. Većina slovenačkih šuma je u privatnom vlasništvu. Ali, oni koji moraju da kupe ogrevno drvo platiće ga znatno skuplje.

Prema podacima Instituta za šumarstvo, cijene ogreva u Sloveninji su na početku ovogodišnje grijne sezone najviše u posljednjih deset godina (cijene se prate prije i poslije grijne sezone).

U oktobru je cijena po toni ogrevnog drveta bila 195 EUR, što je za 17% više nego na kraju grijne sezone u maju ove godine, i za čak 42% više nego prije deset godina.

Prema riječima Nike Kranjc iz Šumarskog instituta, poskupljenje je posljedica veće potražnje za ogrevnim drvetom, što je najvjerovatnije posljedica energetske krize.

- Možda je po srijedi i neki psihološki momenat da se ljudi odlučuju za kupovinu veće količine ogrevnog drveta. S druge strane, razlog je i manja sječa prošle godine zbog epidemije i zatvaranja zemlje. Lanjska sječa je bila najslabija u posljeđih pet godina. Sječa se uglavnom obavlja zimi ili u rano proljeće, kako bi se drvo sušilo tokom ljeta. Pošto je prošle godine ona bila manja, ove godine je i ponuda odgovarajućih ogrevnih drva manja na tržištu - objašnjava Kranjc.

Pelet, koji je najskuplje drvno gorivo, nije poskupio kao cjepano drvo. Tona peleta upakovanog u džakove od 15 kilograma košta u prosjeku 275 EUR, što je sa dva odsto više nego na kraju prošle grijne sezone, odnosno za tri posto skuplje nego u istom lanjskom periodu.

Najjeftiniji oblik drvnog ogoreva na tržištu je sjeka, koja se pravi od drveta najlošijeg kvaliteta ili najčešće od drvnog otpada. Trenutna cijena tog ogreva je je 65 EUR po toni i niža je za petinu nego na kraju prethodne grijne sezone. Razlog pojeftinjenja leži u zatvaranju zemlje tokom epidemije, uključujući zatvaranje vrtića i škola, što je rezultiralo padom potražnje i potrošnje, piše portal 24ur.

Komentari
Vaš komentar

Tema u žiži: Energetska kriza

Vidi sve
Pogledajte i ostale tekstove iz ove Teme u žiži

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije

U Srpskoj počinje novi sistem fiskalizacije

Poreska uprava Republike Srpske objavila je javni poziv za podnošenje zahtjeva za pokretanje postupka inicijalne fiskalizacije i subvencionisanje troškova inicijalne fiskalizacije prve grupe obveznika fiskalizacije, čime i zvanično počinje novi sistem fiskalizacije u Republici Srpskoj za poreske obveznike. Јavni poziv, u skladu sa Pravilnikom o dinamici fiskalizacije, sadrži obaveze obveznika fiskalizacije, operatera fiskalnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.