NavMenu

Naučnici razvili staklo koje je gotovo nemoguće razbiti

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 29.11.2021. 14:15
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Monkey Business Images/shutterstock.com)Ilustracija
Razbijeni ekrani na pametnim telefonima mogli bi otići u istoriju, zajedno s velikim zaštitnim kučištima kojima je jedina zadaća - sačuvati ekran.

Naime, naučnici sa kineskog Univerziteta Jilin pohvalili su se kako su razvili staklo koje je toliko čvrsto da ga gotovo ništa ne može razbiti.

Kako tvrde sami naučnici, novo ultračvrsto staklo, koje bolje provodi toplotu od bilo kojeg stakla dostupnog na tržištu, čvršće je i od prirodnog dijamanta.

Naučnici su do nove vrste stakla došli stavljajući posebnu vrstu ugljenika u presu i izlažući ju ekstremnim temperaturama i pritisku. Rezultat je staklo koje ima čvrstinu od 102 GPa, a najčvršća stvar je nedavno sintetizovan AM-III ugljenik sa 113 GPa.

Pojasnili su kako su upotrebili ugljenik sastavljen od 60 atoma posloženih u šuplju strukturu koja podsjeća na fudbalsku loptu. Tokom procesa obrade, ta se šuplja struktura raspada i stvara strukturu koja podsjeća na onu unutar dijamanta. Iako su naučnici uspjeli napraviti komadiće velike tek jedan milimetar, oni su bili dovoljno veliki za dodatno proučavanje.


Stvaranje stakla s takvim superiornim mogućnostima otvara vrata cijelom nizu novih aplikacija, istaknuo je autor studije, geohemičar Yingwei Fei sa Carnegie instituta za nauku u Vašingtonu.

Pojasnio je da je njegov tim, za razliku od prethodnih pokušaja, uspio proizvesti staklo na relativno niskim temperaturama, što omogućuje masovnu proizvodnju (a time i upotrebu) takvog ekstremno čvrstog stakla.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Dodik: Do kraja godine građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se nada da će do kraja godine biti dobijena građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju. - Mislim da ćemo do kraja godine uspjeti svi zajedničkim naporima da dođemo do građevinske dozvole za izgradnju aerodroma u Trebinju. To je zajednički projekat koji podržava i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić - rekao je Dodik prilikom obilaska sajma privrede u Mostaru. Vučić

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.