NavMenu

U toku priprema dokumentacije za urbanu transformaciju sarajevske ulice Musala

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 29.11.2021. 09:32
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Malachi Witt)
U saradnji sa Općinom Centar Sarajevo, Gradom Sarajevo i Univerzitetom u Sarajevu, Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) raspisao je poziv za izradu projektno-tehničke dokumentacije na nivou idejnog i glavnog projekta, za radove na rekonstrukciji dijela Ulice Musala u Općini Centar Sarajevo.

Radi se o prvom inkluzivnom, održivom eksperimentu urbane transformacije javnog prostora, pokrenute i vođene u skladu sa idejama i željama građana.

U periodu od avgusta do oktobra 2021. godine UNDP i Općina Centar su započeli niz radionica, nazvanih "Urban Lab", na tri lokaliteta u Sarajevu sa ciljem jednostavnije komunikacije sa građanima, te prikupljanja ideja za oblikovanje javnog prostora. Jedna od radionica se održala i u Ulici Musali, a na njoj su predstavljene povratne informacije i sugestije predstavnika stanara, lokalnih preduzetnika i biznisa, studenata i organizacija civilnog društva o novim sadržajima i unapređenju ove ulice. Na osnovu prikupljenih informacija, razvijena su tri idejna rješenja urbane transformacije ovog javnog prostora, koji će u vidu 3D animacija biti predstavljeni na online platformi i dati građanima na glasanje.

Idejno rješenje koje bude izabrano sa najvećim brojem glasova građana ide u dalju proceduru razrade projektno-tehničke dokumentacije, saopšteno je iz Asocijacije arhitekata BiH.

Kao naredni korak, pokrenut je proces odabira izvođača za pripremu projektno-tehničke dokumentacije glavnog projekta za potrebe transformacije i rekonstrukcije. Pozivaju se arhitektonski biroi koji ispunjavaju uslove navedene u javnom pozivu da se prijave i doprinesu rekonstrukciji Ulice Musala. Javni poziv možete preuzeti OVDJE.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.