Izvor: eKapija | Nedjelja, 28.11.2021.| 08:21
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Evo kako će Kanton Sarajevo po prvi put finansijski podsticati snimanje filmova

(Foto: Ellica/shutterstock.com)
Vlada Kantona Sarajevo donijela je u petak, 26. novembra, Uredbu o vrstama, visini i načinu korištenja sredstava iz Budžeta KS za filmsku produkciju, koja omogućava da se, po prvi put, kroz poticaje finansira filmska industrija u Kantonu Sarajevo.

Uredbom se uređuju uslovi i postupak dodjele sredstava za ulaganja u proizvodnju filmskog djela u KS, odnosno vrste, visine i način korištenja sredstava iz Budžeta KS u cilju poticanja filmskog stvaralaštva i njegove distribucije. Cilj je stvaranje povoljnih uslova za razvoj struke i projekata iz područja filmske djelatnosti, kao i promocije kulturnih, proizvodnih i uslužnih potencijala Kantona Sarajevo, kao produkcijske lokacije, navedeno je.

- Donošenjem ove Uredbe omogućava se obezbjeđenje poticaja za filmsko stvaralaštvo, pomoć da filmski producenti, uz saradnju sa filmskim stvaraocima-režiserima, scenaristima, filmskim glumcima i svim drugim filmskim umjetnicima i saradnicima koji učestvuju u stvaranju filma nastave razvoj filmske industrije na ovim prostorima, koja čini ovu zemlju prepoznatljivom po svojim uspjesima u svijetu filma. Razvijena produkcija predstavlja vrijedan izlaz Bosne i Hercegovine u svijet filma i omogućuje da filmski svijet donese u našu zemlju nove kreacije i ideje, da pospiješi razvoj turizma i svestrano povezivanje istinskih vrijednosti jedne male zemlje sa velikim svjetskim kulturama i sistemima vrijednosti - istakao je ministar kulture i sporta KS Samir Avdić.

Poticaji će se dodjeljivati na osnovu javnog poziva i uz propisane uslove, kao bespovratna sredstva u iznosu 30% prihvatljivih i opravdanih troškova utrošenih za proizvodnju audiovizuelnog djela na teritoriji Kantona Sarajevo, u skladu sa izvještajem ovlaštene revizorske kuće.

- Poticaji za pojedinačno audiovizuelno djelo ne mogu iznositi više od 600.000 KM, osim u slučaju djela koje je od posebnog značaja i interesa za Kanton Sarajevo i zbog toga je predmet posebne odluke o maksimalnim prihvatljivim troškovima. Ministarstvo će isplatiti odobreni iznos poticajnih sredstava nakon završene proizvodnje audiovizuelnog djela, ako su ispunjene sve propisane obaveze - dodao je ministar Avdić.

Cjelokupan tekst Uredbe, sa svim odredbama za ostvarivanje poticaja, bit će objavljen u Službenim novinama Kantona Sarajevo naredne sedmice.

Neovisno od ovih poticaja, resorno Ministartvo će nastaviti sufinansirati i filmske projekte odabrane kroz javne pozive svake budžetske godine.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE