Izvor: Nezavisne novine | Ponedjeljak, 27.09.2010.| 08:00
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Krivaja 1884 budžete košta 32 miliona KM

(Foto: b)

Obaveze iz aneksa ugovora o osnivanju "Krivaje 1884", kojim se daje niz pogodnosti ovom preduzeću čiji je većinski vlasnik "Ferimpeks", koštaće budžet FBiH najmanje 20 miliona KM, a budžet Zeničko-dobojskog kantona oko 12 miliona KM.

Ova firma osnovana je krajem 2008. godine kada je u nju državna "Krivaja" unijela imovinu procijenjenu na 4,2 miliona KM, a "Ferimpeks" je ulaganjem deset miliona KM postao vlasnik 70 odsto kapitala.

U aneksu, čija je radna verzija usvojena na zadnjoj sjednici Vlade FBiH, stoji da će iz federalne kase biti plaćene neto plate radnicima od 15. septembra ove godine do početka rada preduzeća, te dugovi za PIO koje firma ima od 1. decembra 2008. pa sve do registracije.

Registraciju firme u Sindikatu očekuju za mjesec dana, a ističu da neto plata iznosi 360 do 380 KM po radniku, a uposlenih ima oko 1.700.

Po aneksu, sedam godina od registracije "Krivaje 1884" Vlada FBiH će zajedno sa Vladom ZDK platiti 25 odsto sirovine nabavljene u Šumsko-privrednom društvu ZDK. Prosječna cijena kubika sirovine, kako kažu u kantonalnoj vladi, je 200 KM, pa će na ime subvencija obje vlade izdvojiti oko 24,7 miliona KM za sedam godina. Data je mogućnost nabavke sirovine na slobodnom tržištu čiju će četvrtinu vrijednosti, koja ne može biti veća od cijene šumsko-privrednih društava, platiti Vlada FBiH, zajedno sa razlikom troškova prevoza.

Aneksom je predviđeno i da Vlada FBiH riješi sve zahtjeve onih koji budu osporavali registraciju firme tražeći svoja potraživanja, a takvih zasada, kako su rekli u državnoj "Krivaji", ima oko 12 miliona KM.

Ekonomista Muris Čičić ističe da Vlada FBiH ispravlja ranije greške koje je napravila u "Krivaji" dajući sada značajne pogodnosti.

"`Krivaja` je bila zdrava firma. Očito je bilo loših odluka Vlade koja je bila vlasnik preduzeća i nije njime dobro upravljala. U interesu svih je da se spasi preduzeće i 2.000 radnih mjesta, da ono postane rentabilno, a kada se to desi vratiće se Vladi ono što je uložila", smatra Čičić.

Direktor "Krivaje" Nurija Prijić, pak, kaže da će nova firma platiti 3,5 miliona KM starog duga za PIO, a Vlada 2,7 miliona KM duga koji ima "Krivaja 1884".

"Radna verzija aneksa je usvojena. Čeka se još mišljenje nadležnih ministarstava i očekujemo da će aneks konačno biti usvojen na idućoj sjednici Vlade kako bi ga direktor `Krivaje 1884` i ja potpisali. Tada će ići novi zahtjev za registraciju i firma počinje raditi", istakao je Prijić.

Registracija "Krivaje 1884" osporena je četiri puta na sudovima jer su bivši radnici podnijeli zahtjev za stečaj. Zahtjev su povukli nakon dogovora o isplati tri miliona KM potraživanja, ali sud to nije prihvatio jer obavijest o povlačenju zahtjeva nije stigla na vrijeme.

Subvencije za sirovine

Premijer ZDK Miralem Galijašević kazao je da su do sada za subvencioniranje sirovina "Krivaji 1884" vlade FBiH i ZDK izdvojile ukupno oko 2,4 miliona KM.

"Neće biti data velika sredstva za subvenciju sirovina u odnosu na to da se može spasiti firma i radna mjesta", dodao je Galijašević.

Sekretar Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH Stipo Buljan kazao je da je u ugovoru navedeno da će sirovine biti plaćane pet godina.

"Sada je aneksom samo dat duži period jer je navedena manja količina nego u ugovoru. Dug za PIO stare `Krivaje` je oko 3,5 miliona KM, ali ga je preuzela nova `Krivaja 1884` i zapravo to će Vlada FBiH da pokrije", dodao je Buljan.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE