NavMenu

Ford i GlobalFoundries udružiće snage u proizvodnji čipova

Izvor: Capital Subota, 27.11.2021. 08:17
Komentari
Podeli
(Foto: PORTRAIT IMAGES ASIA BY NONWARIT/shutterstock.com)
Nekada treba uzeti stvari u svoje ruke. Kompanija Ford Motor Company i svjetski proizvođač poluprovodnika, GlobalFoundries, započinju saradnju na proizvodnji čipova. CIlj saradnje jeste da se proizvodnja poluprovodnika na tržištu Sjedinjenih Država poboljša, a potom obezbijedi i dalji izvoz.

Potreba za čipovima u autoindustriji porasla je u poslednjih nekoliko godina, zbog specifičnosti novih tehnologija proizvodnje i porasta proizvodnje elektrifikovanih vozila.

Uzevši u obzir da bi situacija sa nestašicom čipova mogla da potraje godinama, a potom i požar u fabrici Renesas Electronics Corp, Ford je procijenio da treba da počne da proizvodi sam. Osim toga, nekoliko Fordovih fabrika je, zbog nedostatka čipova, zatvoreno.

Sporazum između dvije kompanije je neobavezujući, a glavna namjera je da se poboljša dostupnost poluprovodnika u auto-industriji.

U poduhvatu proizvodnje novih čipova, GM sarađuje sa partnerima kao što su Qualcomm, TSMC i drugi.

Zanimljivo je da se GM 2009. godine odvojio od kompanije AMD, postavši četvrti svetski proizvođač poluprovodnika, odmah iza TSMC-a, Samsung-a i UMC-a. Danas proizvodi čipove za AMD, Qualcomm, pa čak i Samsung. Ove godine, kompanija je postala javna, a njen generlani direktor poručio je da je zaliha čipova rasprodata do 2023. godine.
Možda ovaj postupak Forda motiviše druge proizvođače da započnu slične saradnje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.