Izvor: eKapija | Petak, 24.09.2010.| 15:39
Izdvojite članak Odštampajte vijest

KS: Sa knjižicom i ovjerenom uputnicom kod privatnika na pregled

(Foto: b)

Nakon što su uz suglasnost Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo potpisani ugovori između deset privatnih ustanova i Zavoda zdravstenog osiguranja od 1. oktobra zvanično građani Kantona Sarajevo će moći pojedine preglede obavljati u privatnoj praksi čime će se izbjeći duge liste čekanja.

Kako su za ekapija.ba u Zavodu zdravstenog osiguranja pojasnili od 1. oktobra pacijentima kojima porodični ljekar ili specijalista konstatuje da je potreban pregled naprimjer ultrazvuk srca, štitne žlijezde, gornjeg ili donjeg abdomena u privatnoj praksi, izdaje posebnu uputnicu, koju je potom potrebno ovjeriti u Zavodu zdravstenog osiguranja, nakon čega bez ikakvih problema mogu otići na pregled kod privatnika. U protivnom svi oni koji ne budu imali propisane uputnice, kako kažu u Zavodu će biti uskraćeni za uslugu.

U Zavodu zdravstenog osiguranja ističu da će se ostale ljekarske usluge u privatnu praksu uvoditi postepeno, a do tada pregledi će se moći obavljati kako je i potpisano ugovorom u poliklinikama "Sanasa", "Atrijum", Medichol, ordinaciji za ultrazvučnu dijagnostiku "Doc. Dr. Fahrudin Smajlović", u privatnom rendgen kabinetu i ordinaciji za ultrazvučnu dijagnostiku "Dr Kelle Fauzi", internističkoj ordinaciji "Dr. Jelić", Zavodu za ginekologiju, perinatologiju i neplodnost - "Mehmedbašić", u Republičkom centru za medicinsku rehabilitaciju Fojnica , ZU Lječilište "Banja-Terme" Ilidža i JZU Banjsko-rekreativnom centru "AQUATERM" Olovo.

Sve navedene privatne ustanove kako je i određeno ugovorom ograničene su određenim brojem godišnjih pregleda.

E. Ko.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.