NavMenu

Nova praksa u lokalnim zajednicama - Na trezorsko poslovanje od 1. januara trebalo bi da pređe 17 zdravstvenih ustanova u RS

Izvor: Glas Srpske Subota, 20.11.2021. 08:30
Komentari
Podeli
(Foto: miamia/shutterstock.com)
Na trezorski sistem poslovanja od 1. januara iduće godine trebalo bi da pređe 17 zdravstvenih ustanova u Srpskoj, što će spriječiti gomilanje neizmirenih obaveza i obezbijediti bolji i transparentniji rad.

Mnogi domovi zdravlja, kao i bolnice, već godinama grcaju u milionskim dugovanjima, zbog čega je Vlada Republike Srpske krajem oktobra ove godine zadužila 16 domova zdravlja i Zavod za forenzičku psihijatriju Sokolac, kao i njihove lokalne zajednice, da preduzmu potrebne mjere i radnje kako bi od 1. januara prešli na trezorski sistem rada. U pitanju su domovi zdravlja Bijeljina, Prijedor, Drinić, Istočni Drvar, Kalinovik, Krupa na Uni, Kotor Varoš, Laktaši, Ljubinje, Mrkonjić Grad, Nevesinje, Prnjavor, Srbac, Stanari, Teslić i Šipovo.

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS rekli su Glasu da je očuvanje i unapređenje finansijske održivosti zdravstvenog sistema jedan od prioritetnih ciljeva definisanih i u Programu ekonomskih reformi.

- Dosadašnja iskustva pokazuju da trezorski način poslovanja omogućava kvalitetnije i transparentnije finansijsko planiranje, upravljanje, kao i kontrolu trošenja javnih sredstava - naveli su u ovom ministarstvu.

Jedinice lokalne samouprave, kao osnivači, dobijaju sada, kako kažu, mogućnost praćenja svih planiranja, upravljanja i kontrole finansijskog poslovanja nadležnog doma zdravlja.

- Lokalni trezori odgovorni su za izmirenje obaveza u skladu sa odobrenim finansijskim planom. To će omogućiti veću stabilnost u poslovanju domova zdravlja, s obzirom na to da budžet opštine ili grada postaje garant finansijske sigurnosti - ističu u ministarstvu i dodaju da je u planu da sve zdravstvene ustanove u idućim godinama pređu na trezor.

- U trezorski sistem poslovanja ranije je uključen Zavod za stomatologiju, Zavod za sudsku medicinu i Zavod za transfuzijsku medicinu, kao i domovi zdravlja u Čelincu, Derventi i Bratuncu i to pokazalo se kao veoma uspješan model - dodali su u resornom ministarstvu.

Načelnik Nevesinja Milenko Avdalović rekao je u petak Glasu da će imati sjednicu Skupštine, gdje će razmatrati na koji način će realizovati prelazak tamošnjeg Doma zdravlja na trezorsko poslovanje.

S druge strane, u Prnjavoru su, kažu, još prije četiri-pet mjeseci donijeli sve neophodne odluke i vjeruju da će njihov Dom zdravlja od januara uspješno preći na trezorsko poslovanje.

- Dom zdravlja Prnjavor zahvaljujući odgovornom rukovodstvu nema dugovanja. Čak ima i viška para na računu. Međutim, smatram da ministarstvo u tom kontekstu nije postupilo ravnomjerno zato što će domovima zdravlja koji su pravili gubitke biti nadoknađeni ti gubici i izmireni dugovi, dok one koji su uspješno poslovali ne očekuju nikakve nagrade - rekao je Glasu Srpske načelnik Prnjavora Darko Tomaš.

Ipak, trezorsko poslovanje, kako kaže Tomaš, donijeće veću finansijsku disciplinu svih zaposlenih, kao i sigurnost isplate njihovih ličnih primanja, što će pozitivno uticati na cijeli zdravstveni sistem.

Lista dužnika

Prema podacima Poreske uprave RS, najveći dužnici na kraju septembra ove godine bili su Univerzitetski klinički centar RS, čiji je dug 93,3 mil KM, zatim bolnica u Istočnom Sarajevu koja duguje 46,2 miliona, te bolnica Sveti apostol Luka Doboj koja ima 41,2 mil KM neizmirenih obaveza. Kada su u pitanju domovi zdravlja, na listi najvećih dužnika nalazi se DZ Trebinje sa iznosom od 7,9 miliona, te DZ Modriča sa dugom od 7,5 mil KM.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.