Izvor: Nezavisne novine | Četvrtak, 23.09.2010.| 10:15
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Otvoren novi pogon banjalučke Mljekare: Centar za proizvodnju svježeg programa

  U industrijskoj zoni Aleksandrovca juče je zvanično otvoren novi proizvodni pogon banjalučke "Mljekare" u koji je "Danube Food Group" uložio 11 miliona KM.

  Nove pogone banjalučke "Mljekare" svečano su otvorili Milorad Dodik, predsjednik Vlade RS, i Slobodan Petrović, predsjednik Fonda "Salford", čiji je "Danube Food" balkanski ogranak.

  Dodik je prilikom ceremonije otvaranja istakao da projekat "Mljekare" pokazuje uspješnu realizaciju ideje "Danube Food Groupa", koji je za 18 mjeseci napravio modernu mljekaru koja radi u skladu s evropskim standardima.

  "Vlada RS je prepoznala ozbiljan poslovni angažman `Danube Fooda`, koji je veoma važan za razvoj industrijske prerade", kazao je Dodik, dodajući da je izuzetno značajno da RS ima stabilnu produkciju mliječnih proizvoda, kojom će se i pozicija primarnih poljoprivrednih domaćih proizvođača poboljšati.

  Za nove potrebe prerade banjalučke "Mljekare" bi, prema trenutnim procjenama, u RS trebalo da radi oko 6.000 kooperanata, a nova mljekara će nakon puštanja svih pogona u rad imati dvije trećine kapaciteta dubičke mljekare, koja takođe posluje u sastavu "Danube Food Group".

  Nova mljekara u Aleksandrovcu će zaposliti 22 stara radnika banjalučke "Mljekare", koji imaju dugogodišnje iskustvo u ovoj oblasti proizvodnje, i 40 novoobučenih radnika.

  "Ovo je, pored dubičke mljekare, naša druga fabrika u RS i biće jedan od naših najboljih centara za proizvodnju svježeg programa", rekao je Petrović, koji obavlja i funkciju generalnog direktora srbijanskog "Imleka", dodajući da će među proizvodima sa novih proizvodnih traka ključno mjesto zauzimati proizvodnja jogurta, mlijeka i pavlake.

  On je naglasio da je namjera menadžmenta da se otvaranjem novih pogona banjalučke "Mljekare" još značajnije poveća stopa izvoza u zemlje regiona, podsjetivši pritom da dubička mljekara trenutno polovinu svoje proizvodnje plasira na strana tržišta.

  "Inicijalni kapacitet mljekare je prerada 50 tona mlijeka dnevno, a naš plan je da se nakon otvaranja svih proizvodnih linija ovaj kapacitet udupla", rekao je Nebojša Ristić, direktor banjalučke "Mljekare".

  Prema njegovim riječima, nova lokacija "Mljekare" donosi mnogobrojne prednosti, među kojima je i blizina velikog broja poljoprivrednika iz srca Lijevča, koji su zainteresovani za saradnju.

  Šta će se desiti s atraktivnom lokacijom u Banjaluci sa koje je izmještena proizvodnja u "Danube Foods Groupu" juče nisu željeli da komentarišu.

  Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.