NavMenu

Smanjuju se naknade na kartična plaćanja u RS - Novim zakonom definisane sve vrste naknada na POS terminalima

Izvor: eKapija Četvrtak, 18.11.2021. 11:36
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: LDprod/shutterstock.com)Ilustracija
Koliko banke mogu "uzeti" od trgovaca kod kojih se roba plaća karticama biće uskoro zakonski definisano. Naknade koje su do sada plaćali mogle bi biti umanjene i do 90%.

Naime Vlada RS je sredinom oktobra utvrdila Nacrt zakona o međubankarskim naknadama kod platnih transakcija na osnovu platnih kartica, koji je kako kaže za eKapiju direktor Unije udruženja poslodavaca RS Saša Aćić trenutno u razmatranju.

Ukoliko Narodna skupština usvoji pomenuti zakon na nekoj od narednih sjednica, naknade će biti ograničene na način da kod transakcija debitnom karticom naknada ne može biti viša od 0,2% vrijednosti izvršene transakcije i 0,3% kod transakcije kreditnom karticom.

- Ovo je potpuno novi pravni akt kojim se reguliše oblast kartičnog poslovanja u dijelu prihvata platnih kartica na trgovačkim POS terminalima. Zakon definiše transparentniju predugovaračku fazu, te iskazivanje svih vrsta troškova koji se odnose na POS terminal, odnosno transakcije na POS terminalima i obaveze banaka da o naknadama informišu i Agenciju za bankarstvo RS što će predstavljati tehnički izazov za banke - ističe Aćić.

Kako je obrazloženo u Nacrta zakona o međubankarskim naknadama kod platnih transakcija na osnovu platnih kartica, ako potrošač plati 100 KM za određenu robu, trgovci će dobiti 98 KM, a razliku će na ime trgovačke naknade zadržati banka. Trgovačka naknada je naknada koju trgovac plaća banci s kojom ima ugovor o prihvatanju kartica. Međutim, ako navedeni zakon bude usvojen, na iznos od 100 KM za uslugu međubankarske naknade banka bi mogla naplatiti svega 0,2 KM ili 0,3 KM plus troškove koji se odnose na korištenje infrastrukture.

Aćić nam dalje pojašnjava da se zakonom ograničava visina međubankarske naknade koja se obračunava kada su banka koja je instalirala POS terminal kod trgovca i banka koja je izdala platnu karticu koja plaća na POS-u kod trgovca različite.

- Međubankarske naknade su smanjene od jula 2021. na nivou BiH na 0,5% za debitne i 0,6% za kreditne kartice, odnosno od jula 2022. dodatno će biti smanjenje i međubankarske naknade će iznositi 0,2% za debitne i 0,3% za kreditne kartice. Međutim, "business" kartice i kartice izdate u inostranstvu su izuzete.

Aćić napominje da je smanjenje već stupilo na snagu, jer je usvojen zakon u Federaciji BiH, a kartične šeme nisu mogle primijeniti izmijene na samo jednom entitetu BiH.

- Iako je cilj smanjenje troškova za klijente banaka, iz iskustva drugih tržišta kod kojih su ove izmjene implementirane, kao što su npr. Srbija i EU, izmjena nije imala značajniji uticaj na klijenta banke, jer banke i dalje ugovaraju proviziju, ali ima uticaj na prihode banaka. Smanjiće se troškovi banaka za prihvat tuđih kartica iz BiH na terminalima, ali će se smanjiti i prihodi od prihvata kartica banke na POS terminalima drugih banaka u BiH.

Sporiji rast i razvoja tržišta platnih kartica

Iz Vlade RS poručuju da su razlozi za donošenje ovog zakona sadržani u potrebi unapređenja transparentnosti naknada koje trgovci plaćaju i ograničavanja konačne cijene transakcija.

- Izmjene su neophodne imajući u vidu da su visok nivo međubankarske naknade kao najvećeg dijela trgovačke naknade, utvrđivanje jedinstvene trgovačke naknade i druga netransparentna poslovna pravila, dovela do sporijeg rasta i razvoja tržišta platnih kartica, što uslovljava i manji obim bezgotovinskih plaćanja.

Veća upotreba bezgotovinskog plaćanja i transparentnost finansijskih transakcija, dodaju iz Vlade RS, trebalo bi da doprinese smanjivanju sive ekonomije.

- Osim toga, očekuje se da kao rezultat konkurencije između pružaoca platnih usluga i kartičnih sistema plaćanja, dođe do pojeftinjenja i bržeg razvoja bezgotovinskih plaćanja, sa svim prednostima tih plaćanja za društvo u cjelini.

Region

Inače, iz obrazloženja zakona može se zaključiti da Republika Srpska ozbiljno kasni za regionom, posebno za EU kada je riječ o kartičnom poslovanju. Primjera radi, na 100.000 stanovnika u RS ima 530,59 POS uređaja, u Hrvatskoj 2.659, dok ih je u Srbiji 1.416.

Slično je i sa bankomatima, s obzirom na to da u RS na 100.000 stanovnika ima svega 34,67 bankomata, dok Hrvatska, recimo, ima 120,92 bankomata, a Srbija 44,08.

S. Šubara


Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.