NavMenu

Najveće otkriće u egipatskoj pustinji u posljednjih 50 godina

Izvor: B92 Ponedjeljak, 15.11.2021. 10:41
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Andrea Willmore/shutterstock.com)Ilustracija
Arheolozi su u egipatskoj pustinji došli do jednog od najvećih otkrića u posljednjih 50 godina. Naime, kako tvrde, iskopali su jedan od četiri izgubljena Hrama sunca.

Vjeruje se da su faraoni pete dinastije podigli šest Hramova sunca uz svoje piramide, koje bi im osigurale božanski status nakon smrti.

Hramovi sunca su, s druge strane, imali drugačiju ulogu. Njihova je svrha bila pretvaranje faraona u bogove za vrijeme njihovog života.

- Svaki je faraon htio piramidu kako bi vaskrsnuo, ali to faraonima pete dinastije nije bilo dovoljno pa su izgradili hramove kako bi postali bogovi, bogovi sunca - poput boga Ra, egipatskog boga sunca, ujedno i najmoćnijeg egipatskog boga - rekao je doktor Maksimiliano Nuzolo koji je jedan od egiptologa koji tragaju za izgubljenim hramovima sunca.

Nuzolo se fokusirao na jedan od otkrivenih hramova, koji je izgrađen u vrijeme faraona Nusera koji je Egiptom vladao 30 godina, u 25. vijeku prije Hrista.

Kopanjem ispod ostataka tog hrama sunca pronađen je blatnjavi temelj stuba. Kada su odstranjeni pijesak i dijelovi kamena, otkriven je 60 centimetra visok temelj stuba.

- Znali smo da se ispod kamenog hrama faraona nešto nalazi, samo ne znamo radi li se o dijelu istog hrama ili potpuno novom hramu. Pretpostavljamo da bi moglo da se radi o novoj građevini. Možda još jednom izgubljenom Hramu sunca - rekao je Nuzolo nakon otkrića.

Uslijedio je i pronalazak tajnog skrovišta s posudama za skladištenje piva, koje su se upotrebljavale kao dio rituala koji su se izvodili na svetim mjestima. To je istraživačima dokazalo da se zaista radi o hramu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.