NavMenu

Menadžment i Millennium Team zajedno dali ponudu za privatizaciju Instituta Jaroslav Černi

Izvor: Tanjug Četvrtak, 11.11.2021. 07:54
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: set/shutterstock.com)Ilustracija
Generalni direktor Instituta za vodoprivedu Jaroslav Černi Dejan Divac potvrdio je u srijedu, 10. novembra, Tanjugu da je menadžmet sastavljen od njega i šest direktora u konzorcijumu sa Milenijum timom podnio prijavu za učešće u postupku privatizacije tog instituta.

Divac očekuje da će privatizacija omogućiti tom uglednom institutu da nastavi uspješno poslovanje i obezbjediti investicije za još bolji rad u budućnosti.

Kazao je da su, nakon što je objavljen tender, od Milenijum tima dobili ponudu da menadžment učestvuje sa 30% u konzorcijumu, koji se prijavio za učešće u kupovini državnog udjela u Institutu od 92%. Preostalih 8% je u vlasništvu malih akcionara, podsetio je Divac.

- Takvu ponudu smo dobili, izjašnjavali smo se o njoj i prihvatili, nije bilo jednostavno donijeti takvu vrstu odluke. Procijenili smo cijelu situaciju. Vjerujemo u Institut, svi smo tu od početka. Evo, ja sam u Institutu 37 godina, ovo je bilo moje prvo radno mjesto, kao i mojim kolegama. Pokušavamo da vodimo Institut na ispravan način da bude i dalje kao i u prethodnim decenijama neka vrsta vodeće institucije za oblast voda na ovim prostorima - kaže on.

Napomenuo je da na ovim prostorima nemamo drugo slično preduzeće sa tako širokom djelatnošću i koje tako dugo traje.

- Smatram da Institut dosta dobro radi i da ova privatizacija nije kao većina privatizacija u javnom sektoru, kada neko preduzeće propadne, pa se privatizuje, što se prije dešavalo. Mi smo se održali u raznim vremenima, napravili zdravu tržišnu firmu prilagođenu sadašnjem trenutku - naveo je Divac.

Na pitanje kako vidi optužbe pojedinih pokreta koji tvrde da se Institut privatizuje da bi se lakše obezbjedile dozvole za projekte u kojima učestvuje Millennium Team prije svega, kada je riječ o gradnji na vodoizvorištu Makiš, Divac odgovara:

- Ako uradimo nešto protiv pravila struke, možemo to da uradimo samo jednom, jer bismo izgubili reference i posle toga nas niko više ne bi angažovao. Razni investitori nas respektuju i ne smijemo da radimo protiv pravila struke bez obzira na aspekt vlasništva Instituta - naveo je generalni direktor.

Poručio je da građani ne treba da se brinu zbog promjene vlasništva Instituta ili da će se zbog toga nešto loše desiti sa vodama u Srbiji.

- To nema smisla i potpuno je besmislena teza - poručio je on.

Napomenuo je da je Institut u posljednje tri godine imao veoma dobro poslovanje uprkos situaciji sa koronom.

- Imamo zaista sasvim pristojne plate, dobru opremu, uspijevamo sami na tržištu i očekujem da to nastavimo i da bude još bolje, jer ćemo moći da dođemo do neposrednih investicija, što je i predviđena obaveza na tenderu. Interes i Milenijum tima i nas menadžmenta je da poslovanje bude unapređeno i da svima bude bolje, kao i široj zajednici - naveo je Divac.

Vrednost Instituta je procenjena na kraju prošle godine na 2,8 mi EUR, a početna cijena za deo koji se prodaje je 2,58 miliona evra. Divac kaže da je po zakonu pre privatizacije morala da se proceni imovina i da je to uradila renomirala kuća Deloitte.

- Što se tiče materijalne imovine Instituta, ona nije previše vredna, jer se ne nalazimo na lokaciji u gradu već pod Avalom i objekti su stari, zidani su pre mnogo decenija. Takođe, država nikad ništa nije ulagala, mi smo kao Institut pravili svoj prihod, održavali i obnavljali koliko smo mogli te nekretnine i ulagali u opremu, softvere, znanje i u ljude, što je upravo ono što čini tu vrednost - rekao je generalni direktor Tanjugu.

Divac dodaje da Institut ima oko 240 zaposlenih, od čega je više od 180 sa visokom stručnom spremnom - ima oko 20 doktora nauka, desetak magistara, 150 inženjera itd.

- Imamo dosta kvalitetan kadar koji je stvaran generacijama. Učilil smo od starijih kolega, između sebe razmenjivali razna iskustva i timskim radom formirali intelektualnu snagu, koja je najveća vrijednost Instituta - naglasio je Divac.

Očekuje od Milenijum tima da, kako kaže, investira, prije svega, u opremu i rad Instituta.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

17.04.2024.  |  Vijesti

19.04.2024.  |  Agro, Finansije

Berza za selidbu pčela od sada i u Beču

19.04.2024.  |  Agro, Finansije

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.