NavMenu

Ibis-inženjering širi dijapazon usluga u oblasti geoloških istraživanja - Snaga kompanije leži u kvalifikovanom kadru

Izvor: eKapija Srijeda, 10.11.2021. 12:30
Komentari
Podeli
(Foto: Ibis-inženjering)
Banjalučka firma Ibis-inženjering u posljednje vrijeme bilježi zapažene rezultate na polju primijenjene geologije. Od mnogo značajnih projekata na kojima su radili istuču geotehnička istraživanja za kapitalne energetske objekte među kojima je vjetroelektrana Grebak u Nevesinju, solarna elektrana Bileća, kao i više hidroelektrana na području RS.

Rade na projektima hidrogeotermalne energije i može se reći da su jedan od lidera u toj oblasti. Osim toga, izveden je značajan obim hidrogeoloških istraživanja za više izvorišta kao što je za vodosnabdijavanje Gradiške, Kozarske Dubice, Prnjavora, priča za eKapiju Branko Ivanković, direktor i vlasnik firme Ibis-inženjering.

- U oblasti istraživanja podzemnih voda smo uradili značajne projekte flaširanja podzemih voda i u oblasti navodnjavanja, a znamo da bez kvalitetnog navodnjavanja nije više moguće baviti se poljoprivrednom proizvodnjom i voćarstvom. Posebno ističemo oblast istraživanja mineralnih sirovina, gdje učestvujemo u realizaciji istraživanja litijuma, olova, cinka i sličnih mineralnih sirovina koji su u fokusu i na svjetskom nivou.

Najveći aktuelni projekti u ovoj firmi se odnose za geotehnička ispitivanja za potrebe projektovanja obilaznice oko Banjaluke, potom izrada karte ranjivosti podzemih voda na dijelu Republike Srpske, kao i izrada elaborata o klasifikaciji i kategorizaciji litijuma na teritoriji opštine Lopare, dodaje Ivanković.

Oprema i kadar za najzahtjevnije poslove

U Ibis-inženjeringu su prošle godine akreditovali laboratoriju za geomehaniku, agregat i kamen, koja uz adekvatan kadar može da odgovori i na najzahtjevnije poslove iz navedenih oblasti geologije.

Branko Ivanković (Foto: Ibis-inženjering)Branko Ivanković
- Vršimo i stalna ulaganja u opremu, tako da imamo širok dijapazon terenske i laboratorijske opreme za izvođenje svih vrsta geoloških istraživanja – poručuje naš sagovornik.

Velika pažnja u ovoj firmi posvećena je kadrovima. Ivanković ističe da radi sa šest inženjera geologije koji su diplomirali na Rudarsko-geološkom fakultetu u Beogradu, a neki od njih su završili magistarske ili master studije.

- Ono što je naša najveća prednost su kvalifikovani kadrovi za sve nabrojane oblasti geologije. Zapošljavamo ukupno devet radnika i taj broj je udvostručen u posljednje dvije godine

Ivanković dodaje da se svi zaposleni svakodnevno edukuju i već su prošli značajan broj konferencija, specijalizacija, što su vrlo važni segmenti za njihovo poslovanje.

Rade i za klijente iz inostranstva

Ivanković kaže da imaju veliki broj saradnika, kao i partnerskih firmi iz oblasti rudarstva, prostornog planiranja, ekologije i slično, pa za investitora mogu da organizuju i aktivnosti koje prate geološka istraživanja.

- Veliki je broj poslova iza nas u posljednjih deset godina, od onih najmanjih do istraživanja za kapitalne objekte. Među najvažnije reference spada izrada programa zona sanitarne zaštite za više od 20 izvorišta na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine, pomenuta geotehnička istraživanja za nekoliko kapitalnih energetskih objekata, zatim učešće u istraživanjima za potrebe izgradnje autoputa Banjaluka-Doboj.

(Foto: Ibis-inženjering)
Petar Begović, suvlasnik i izvršni direktor firme, kaže da je važan segment rada i izrada geoloških podloga za prostorno-plansku dokumentaciju, kao što je Prostorni i Urbanistički plan grada Banjaluke, zatim prostorni planovi za više desetina opština u cijeloj Bosni i Hercegovini.

- Imamo blisku saradnju i sa većinom opština u Republici Srpskoj za koje radimo različite projekte od poslova iz oblasti vodosnabdijevanja do poslova geotehničkih ispitivanja za potrebe izgradnje objekta i sanacije terena. Pored toga imamo i više klijenata iz inostranstva za koje takođe radimo širok spektar geoloških poslova na teritoriji Bosne i Hercegovine - navodi Begović.

Nove usluge

Fokus poslovanja firme biće i dalje na tri osnovna segmenta poslovanja - hidrogeologija, geotehnika i ležišta mineralnih sirovina, s tim da su u planu i nove usluge.

- U planu nam je da u naš dijapazon usluga uvrstimo i geofizička ispitivanja, koja predstavljaju odličnu podlogu za sva naprijed navedena istraživanja, koja i trenutno radimo ali samo sa jednom geoelektričnom metodom – kaže Branko Ivanković, direktor Ibis-inženjeringa.

Poslovi na konkretnim projektima zavisiće isključivo od tržišta i potražnje.

Silvana Radulović, tehnički rukovodilac laboratorije (Foto: Ibis-inženjering)Silvana Radulović, tehnički rukovodilac laboratorije
- Imajući u vidu trenutne trendove to su geotehnička ispitivanja za energetske objekte posebno iz domena obnovljivih izvora energije, zatim hidrogeološka istraživanja za različite namjene, kao i istraživanja mineralnih sirovina s tim što će nam fokus biti na istraživanjima metala i rijetkih elemenata za kojima vlada velika potražnja.

Gdje će se ulagati?

U narednom periodu Ibis-inženjering planira ulagati u adekvatan poslovni prostor, nabavku dodatne terenske i laboratorijske opreme. Takođe, planiranju da prate svjetske trendove u korišćenju softvera za oblasti geologije.

- Osim ulaganja u materijalne stvari i opremu, nama je do sada fokus bio na ulaganjima u naše radnike. U planu nam je da odlazimo na konferencije u zemlji i okruženju iz oblasti geologije, zatim da naše mlade kolege nastave obrazovanje i na doktorskim studijama. Interes nam je i da posjećuju određene radionice i specijalizacije koje su aktuelne kod nas i u okruženju.

Pandemija korona virusa nije uticala na poslovanje ove firme. Naprotiv, u posljednje dvije godine se, kaže, radilo vrlo kvalitetno.

- Proširili smo naše kapacitete, akreditovali laboratoriju i vrlo spremni ušli u otežano poslovanje. Razlog za naše uspješno poslovanje u vrijeme pandemije je i izuzeto zdrav kolektiv, sa veoma zadovoljnim radnicima koji su se jednostavno prilagodili na novonastale okolnosti, a menadžment je uspio da obezbijedi dovoljno posla – zaključio je Ivanković.

Vedrana Marković


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.