NavMenu

EPCG ne planira restrikcije, ni poskupljenje struje - TE Pljevlja ostaje stub energetskog sistema

Izvor: Beta Srijeda, 10.11.2021. 08:12
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Pasja1000)Ilustracija
Crnogorska Elektroprivreda ne razmišlja ni o restrikcijama ni o poskupljenju električne energije za domaćinstva, uprkos tome što se privredi i stanovništvu isporučuje električna energija pet puta jeftinija od tržične cijene, rečeno je Beti u toj energetskoj kompaniji.

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG), kako su naveli, za sada posluje racionalno i u cilju održavanja stabilnog snabdijevanja domaćinstava i privrede, a bez dodatnih gubitaka.

Kako je saopšteno, cijena na berzi dostigla je više od 200 evra po MWh (megavatsatu), a EPCG je domaćinstvima i maloj privredi isporučuje po cijeni od 43 eura po MWh.

- Naravno da aktuelna situacija ima sve veći uticaj na poslovanje EPCG, a nestabilnost cijena električne energije primoraće nas da još opreznije donosimo pojedine odluke - rekli su u toj kompaniji.

Kako dodaju, Crna Gora ulazi u period kad ne bi trebalo da kupuje električnu energiju pri normalnim hidrološkim prilikama.

- Ekstremna suša u kombinaciji sa havarijom u TE Pljevlja može da dovede u pitanje likvidnost kompanije, zbog velikog uvoza, ali ovo su zbilja teško zamislivi scenariji - naveli su u toj kompaniji.

Hidroelektrane, Perućica i Piva su za devet mjeseci ove godine proizvele 1.438 GWh (gigavatsati), što je 23% više od plana iz Energetskog bilansa.

Za devet mjeseci ove godine TE Pljevlja proizvela je 875 GWh, što je 15% manje u odnosu na isti period 2020. godine, a razlog tome je što je par puta termoelektrana izlazila iz sistema zbog manjih tehničkih problema.

EPCG, kako je navedeno, kupuje električnu energiju u periodima remonta i ispada Termoelektrane Pljevlja kao i tokom remonta i niskih dotoka na hidroelektranama.

U akumulacijama hidroelektrana, EPCG ima 220 GWh ekvivalentne električne energije što je 36% manje od plana.

- EPCG planira da ove godine uveze oko 700 GWh električne energije što je manje nego u prošloj godini za 34%, ali će trošak biti za 64% veći, zbog velikog skoka cijena - navodi se u odgovorima agenciji Beta.

EPCG ima potpisane okvirne ugovore sa 20-tak kompanija, trgovaca i proizvođača, a preko prenosne mreže i interkonektivnih dalekovoda je povezana sa susjednim državama i ostatkom Evrope.

Stub elektroenergetike Crne Gore je TE Pljevlja jer trenutno proizvodi 60% električne energije koja je potrebna Crnoj Gori.

U slučaju da dođe do ispadanja TE Pljevlja sa mreže, Crna Gora bi morala da uvozi pet GWh dnevno, što bi značilo da je za dnevni uvoz potrebno milion eura.

- Do izgradnje zamjenskog izvora električne energije, odnosno do realizacije naših projekta u oblasti zelene energije, moramo da uradimo sve kako bi TE Pljevlja nastavila da radi, ne samo do 2030. godine, nego i znatno duže, pa je zbog toga ekološka rekonstrukcija termo-bloka potrebna i opravdana - naveli su u toj kompaniji.

Dodali su da se građani u Crnoj Gori griju na sirova drva i na pelet i da "nema najava da se razmišlja o izgradnji nuklearne centrale ili gasovoda".

Prema zvaničnim podacima Crna Gora ne raspolaže rezervama nafte i prirodnog gasa, a u toku su istraživanja u Jadranskom podmorju i uskoro bi se moglo znati da li ima rezervi nafte.
Komentari
Vaš komentar

Tema u žiži: Energetska kriza

Vidi sve
Pogledajte i ostale tekstove iz ove Teme u žiži

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.