NavMenu

Sindikat: Sumnjivi investicioni planovi američke kompanije "Alvogen" u BiH

Izvor: Fena Ponedjeljak, 20.09.2010. 13:53
Komentari
Podeli

Eventualni ulazak američke kompanije "Alvogen" u kompaniju "Bosnalijek" ne samo da je izgubio vrijednost i značaj, nego predstavlja opasnost i prijetnju za opstanak "Bosnalijeka", stav je Samostalnog sindikata radnika hemije i nemetala u Federaciji BiH.

"U dosadašnjem procesu Vlada Federacije BiH je činila diskriminirajuće poteze omogućavajući samo "Alvogenu" da izvrši dubinsko snimanje firme iako su za "Bosnalijek" zaniteresirane i druge ozbiljne kompanije", istakla je danas predsjednica tog sindikata Kata Iveljić na konferenciji za novinare u Domu sindikata u Sarajevu.

Ona je dodala da je osnovni interes sindikata da štiti rad, radna mjesta i da se zalažu za zakonitost i transparentnost u procesu privatizacije u kome će se svima osigurati jednake šanse.

"Zbog toga predlažemo da Vlada Federacije BiH poništi nezakonitu odluku o prodaji državnih dionica putem berze, da izvrši temeljite pripreme i eventualno, ukoliko se odluči na prodaju dionica da to učini putem međunarodnog tendera u kome se može tražiti zadržavanje djelatnosti i njeno proširenje, kao i zadržavanje postojećeg broja uposlenih i nova zapošljavanja, te nove investicije", istakla je Iveljić.

Potpredsjednca Sindikata "Bosnalijeka" Mujesira Katica kazala je da su radnici ove kompanije zabrinuti i žele samo istinu o tome šta se zaista dešava. Sumnjivi su im investicioni planovi "Alvogena" u BiH i prema onome što su čuli, "Alvogen" namjerava pretvoriti "Bosnalijek" u centar za pakiranje koje ne samo da nema potencijal za nova radna mjesta nego dovodi u pitanje i postojeća.

U sindikatu podsjećaju da su države u okruženju odustale od prodaje svojih zdravih i prosperitetnih farmaceutskih kompanija i ističu da nije vrijeme za prodaju vlasničkog udjela Vlade FBiH u "Bosnalijeku" jer je to zdrava kompanija koja nije u problemima i prodajom se ne mogu osigurati nikakve garancije za kompaniju i njene zaposlenike.

"Nadamo se će Vlada FBiH prepoznati pravo lice kompanije "Alvogen", odustati ili odgoditi prodaju svog vlasničkog udjela u "Bosnalijeku", do pronalaženja ozubiljnog strateškog partnera", ističu u Sindikatu radnika hemije i nemetala u Federaciji BiH.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.