NavMenu

Za sada ništa od projekta Porto Skadar Lake - U okviru kompleksa vrijednog 160 mil EUR najavljena gradnja hotela, vila, marine i pristaništa

Izvor: RTCG Ponedjeljak, 08.11.2021. 15:04
Komentari
Podeli
(Foto: portoskadarlake.com)
Još jedan projekat je prije par godina zaokupio crnogorsku javnost - Porto Skadar Lake. Iako je trebalo da bude smješten u Nacionalnom parku Skadarsko jezero, izgradnja nije ni počela.

Iz RTCG su pokušali da od nadležnih i od investitora saznaju kakva je budućnost tog projekta zbog koga su se 2018. oglasili i iz Savjeta Evrope i zatražili obustavu radova zbog devastiranja životne sredine.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma kojim je rukovodio Branimir Gvozdenović u martu 2015. izdalo je građevinsku dozvolu Montenegro resort company za izgradnju Skadar lejka i turističkog naselja Mihailovići u Nacionalnom parku Skadarsko jezero. Oštro su se tome suprotstavili mještani i 13 NVO.

- Ono što znam je da su obje građevinske dozvole za oba kompleksa aktivne, to su dozvole koje se izdaju na idejni projekt - kazao je državni sekretar u Ministarstvu ekologije Danilo Mrdak.

Prema tom idejnom projektu planirana je izgradnja hotela sa 50 apartmana, 30 vila, marinom, pristaništen i drugim sadržajima uz ulaganje od 160 mil EUR. Većina mještana smatra da u nacionalnom parku posebno u zaštićenoj zoni Biški rep nema prostora za izgradnju takvih megalomanskih projekata.

- Pozadina tog projekta je netransparentna, mutna - kazao je mještanin Radovan Pobor.

Način na koji je dobijena građevinska dozvola, svojevremeno je osporavao MANS. Danas, gradnja je pod znakom pitanja jer investitor još nije uradio Glavni projekat. No po zakonu to i ne mora tako brzo.

- Po važećem zakonu to može beskonačno da se oteže - kazao je Mrdak..

Novinarka TVCG pokušala je da stupi u kontakt sa Lionel Sonigom čija se firma u Upravi za nekretnine vodi kao vlasnik zemljišta. Međutim, na pitanja TVCG nije odgovarao. Mještani zahtijevaju veću transparentnost i zaštitu Nacionalnog parka.

- Mi nemamo nikavu sigurnost da iza tog projekta stoje kompanije koje imaju kvalitet, koje imaju međunarodu reputaciju i koje će ispuniti sve uslove koji se tiču zaštite tog područja - kazao je Pobor.

Na inicijativu mještana i NVO Green home Savjet Evrope je još u junu 2018. otvorio slučaj Porto Skadar lejka kao vrlo problematičnog projekta.

- Berlinska konvencija je dala preporuku da se taj projekat zaustavi i da se za turističke aktivnosti nađe adekvatna lokacija - kazala je Azra Vuković iz NVO Green home.

- Mi smo većinu tih stvari ispunili osim one glavne koja se traži od nas, da se potpuno vgradnja na tom prostoru - kazao je Mrdak.

No da li je to moguće?

- To je sada opet stvar pravnika i pravnog tumačenja. Radi se o nekim stečenim obavezama. Ne može iz svega toga tako lako da se izađe, ali radićemo sve da izađeno iz ovoga sa što manje štete po budžet i građane - kazao je Mrdak.

Osim obustave gradnje preporuka je bila i da se napravi nova planska dokumentacija za Nacionalni park Skadarsko jezero. Zakon je stigao u Skupštinu 2018. ali nikada o njemu nije raspravljano.

- Mislim da je ovo pravi tenutak da novi saziv Ministarstva turizma stane na put tome - kazao je Pobor.

Na potezu je Ministarstvo ekologije prostornog planiranja i urbanizma, a onda i poslanici. Ubrazno betoniranje ili ekološka država.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.