NavMenu

Proizvođači najavljuju rast cijena bezalkoholnih pića i vode

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 08.11.2021. 10:54
Komentari
Podeli
(Foto: ddsign/shutterstock.com)
Prekomjeran uvoz vode i drugih bezalkoholnih pića u BiH, skok cijena sirovina i energenata za proizvodnju, kao i prošlogodišnja zatvaranja sektora ugostiteljstva i hotelijerstva usljed pandemije virusa korona samo su neki od problema proizvođača ovih pića, zbog čega će doći do vrtoglavog rasta cijena ovih proizvoda u BiH.

Na ove probleme upozorili su u petak na sjednici Grupacije proizvođača bezalkoholnih pića i vode pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH, kojoj su prisustvovale vodeće kompanije iz ove oblasti industrije, a čija je osnovna djelatnost proizvodnja bezalkoholnih pića i vode.

Na sjednici ove grupacije diskutovano je o Nacrtu novog Zakona o PDV-u, saopštili su u Spoljnotrgovinskoj komori BiH, a kako su za "Nezavisne novine" poručili iz kompanija koje se bave ovom vrstom proizvodnje, zbog problema sa kojima se oni suočavaju, a to su u prvom redu visoke cijene sirovina i ambalaže, biće prinuđeni da podignu i cijene svojih proizvoda.

Članovi ove grupacije su predstavili svoju analizu sektora proizvodnje i prodaje bezalkoholnih pića, vode i voćnih sokova u BiH, a diskutovali su i o prijedlozima realnog sektora u pravcu poboljšanja poslovnog ambijenta i rasterećenja privrede u oblasti indirektnih poreza.

Marinko Dokić, komercijalni direktor kompanije Spektar drink kazao je za Nezavisne novine da možda i najveći problem proizvođačima ovih napitaka trenutno predstavlja snabdijevanje sirovinama.

- Sirovine su skuplje tri puta, svi lanci snabdijevanja su poremećeni, a cijena ambalaže je takođe porasla - rekao je Dokić, ističući da im skoro svaki dan dobavljač podiže cijene, zbog čega će uzročno-posljedično doći i do poskupljenja njihovih proizvoda.

- Dobavljači nam čak ne mogu garantovati ni za neophodne količine sirovina - kazao je Dokić.

Naveo je da će zbog svega toga u ovoj grupaciji doći do vrtoglavog rasta cijena bezalkoholnih pića i vode.

Dodao je da su problemi u vezi s akcizama na ove proizvode, kao i problem prekomjernog uvoza, nešto sa čime se ovi proizvođači suočavaju već desetak godina, te ne predstavljaju ništa novo.

Kako su u Upravi za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH) naveli za Nezavisne novine, u prvih devet mjeseci ove godine u BiH su uvezena 40.993.563 kilograma vode, kao i gaziranih sokova, u iznosu od 20.085.860 KM.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u istom periodu ove godine izvezeno je tek 22.550.086 kilograma istih proizvoda, od čega su domaći proizvođači vode i bezalkoholnih napitaka zaradili 4.350.632 KM, što je za više od 15 mil KM manje od cijene uvezene robe.

Kada je riječ o prošloj godini, u BiH je u prvih devet mjeseci uvezeno 35.378.628 kilograma ovih pića, i to u iznosu od 16.405.824 KM.

- U istom periodu lani iz BiH je izvezeno 28.560.519 kilograma ovih napitaka, i to u iznosu od 3.643.083 KM - naveli su u Upravi za indirektno oporezivanje BiH.

Prema podacima UIO BiH, bezalkoholna pića i voda u BiH se najviše uvoze iz Srbije, Hrvatske i Slovenije, dok se ovi proizvodi iz BiH najviše izvoze u Hrvatsku, Crnu Goru i Srbiju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.