NavMenu

Trasa autoceste kroz Hercegovinu: Rješava se problem Blagaja i Počitelja

Izvor: Dnevni list Ponedjeljak, 20.09.2010. 09:16
Komentari
Podeli

Problemi oko trase autoceste na koridoru Vc koja bi trebala proći kroz Blagaj i Počitelj još uvijek nisu riješeni, ali se ovih dana očekuje završetak studije i istraživanja o svim varijantama prolaska autoceste kroz ova mjesta, nakon čega bi ova trakavica trebala biti završena. Naime, studiju vodi Federalno ministarstvo prostornog uređenja s ciljem jasnog utvrđivanja svih opcija i svih mogućih trasa autoceste.

Završetak studije

Podsjetimo, problemi na ovim trasama nastali su nakon što se lokalno stanovništvo pobunilo zbog prolaska koridora Vc kroz njihova mjesta, navodeći kako će im on uništiti poljoprivredu i kulturnu baštinu. Rudo Vidović, ministar prometa i veza BiH, potvrdio nam je kako se istražuje najpovoljnija opcija za prolazak koridora Vc kroz Hercegovinu.

"Nakon završetka studije mnoge će stvari biti jasnije, ali i dalje sam mišljenja kako je prva opcija daleko najprihvatljivija. Međutim, ako istraživanje pokaže da je neka druga trasa ekonomski i ekološki prihvatljivija te tehnički kvalitetnija, onda bi nadležne institucije donijele odluku o toj trasi kao najprihvatljivijoj", rekao je Vidović. Prema tome, iako se ova problematika povlači već više od godinu dana, najkasnije do kraja listopada i ovaj dio bi se mogao završiti i krenuti u idući korak u realizaciji cijelog projekta.

Rješavanje problema


Kako nam navodi Vidović, trase autoceste kroz Blagaj i Počitelj ne spadaju u odobreni kredit koji je naša zemlja dobila za izgradnju ove autoceste. Naime, što se tiče trasa kroz Hercegovinu, novac je osiguran za dionici Počitelj - Bijača.

"Prema tome, mi tek trebamo krenuti u nastavak razgovora s Europskom razvojnom bankom, Europskom investicijskom bankom ili eventualno s budućim koncesionarima po modelu javno-privatnog partnerstva za izgradnju ovih dionica", pojasnio je Vidović. Budući da su već počeli radove na koridoru Vc na dijelovima autoceste kroz Bosnu, vrlo brzo se očekuje početak radova i u Hercegovini, kao i rješenje problema Blagaja i Počitelja te se čini da se projekt koridora Vc polako zahuktava.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.