NavMenu

AIK Banka potpisala ugovor o kupovini Sberbank u BiH u sklopu širenja poslovanja svoje bankarske grupe na šest tržišta

Izvor: Promo Četvrtak, 04.11.2021. 15:31
Komentari
Podeli
AIK banka dodatno jača svoju poziciju na domaćem tržištu

AIK Banka a.d. Beograd je potpisala kupoprodajni ugovor o preuzimanju Sberbank Srbija a.d. Beograd, kao dio zajedničkog ugovora potpisanog između Sberbank Europe AG i AIK Banke a.d. Beograd, Gorenjske banke d.d. Kranj i AEC Ltd. o kupovini Sberbank subsidijara u Srbiji (Sberbank Srbija a.d. Beograd), Sloveniji (Sberbank banka d.d.), Bosni i Hercegovini (Sberbank BH d.d. Sarajevo i Sberbank a.d. Banja Luka), Hrvatskoj (Sberbank d.d.) i Mađarskoj (Sberbank Magyarország Zrt.) čija ukupna aktiva iznosi 7,329 mlrd EUR.

Potpisivanju ugovora prethodio je proces tokom kog je rađena opsežna analiza. Veliko regionalno prisustvo i iskustvo, jasna vizija budućeg rasta banaka, kao i posvećenost obezbjeđivanju kvalitetne usluge klijentima, rezultirali su da se AIK Banka a.d. Beograd, Gorenjska banka d.d. i AEC Ltd smatra najatraktivnijim ponuđačem.

Predsjednica Izvršnog odobra AIK Banke, Jelena Galić, stavila je poseban akcenat na zajednički rast i dalji razvoj, uz posvećenost konstantnom unapređenju usluga.

- Nakon uspješno realizovanog preuzimanja Alpha banke u Srbiji i Gorenjske banke u Sloveniji, ova akvizicija predstavlja još jedan izuzetno važan korak u daljem razvoju AIK Banke, ali i svojevrsnu potvrdu našeg dosadašnjeg poslovanja. Jačanje prisustva u zemljama u kojima već poslujemo, ali i širenje poslovanja naše bankarske grupe na nova tržišta, u skladu je sa našim strateškim opredjeljenjem da se pozicioniramo kao jedna od vodećih bankarskih grupacija u regionu Centralne i Istočne Evrope. Pored rasta poslovanja, naš primarni cilj ostaje da klijentima, kako postojećim tako i novim, pružamo najkvalitetnije korisničko iskustvo kroz inovativne i savremene bankarske proizvode kreirane u skladu sa njihovim realnim potrebama - istakla je Galić.

Po realizaciji procesa akvizicije Sberbank subsidijara u Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Republici Srpskoj i Mađarskoj, AIK Banka biće na čelu regionalne bankarske grupacije čija veličina aktive prelazi 11 mlrd EUR Sa ovom akvizicijom, AIK banka nastavlja svoje poslovanje sa jakom kapitalnom osnovom i veličinom aktive koja je pozicionira među prvih pet banaka na domaćem tržištu u Srbiji, sa tržišnim učešćem od 8,3%.

Završetak transakcije se očekuje tokom 2022. godine, po dobijanju saglasnosti nadležnih nacionalnih i evropskih regulatornih tijela.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.