Izvor: Fokus | Petak, 17.09.2010.| 11:31
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Ponuda akcionarima banjalučke "Mljekare": Za akciju 0,1092 KM

Industrija mlijeka i mlječnih proizvoda "Imlek" a.d. Beograd i lice koje s njom zajednički djeluje, "Mlekara" a.d. Subotica, objavili su javnu ponudu za preuzimanje akcija emitenta "Mljekara" a.d. Banja Luka. Na dan objave ponude "Imlek" i "Mlekara" posjeduju 8.290.543 akcija banjalučke "Mljekare", što predstavlja 8.290.543 glasova u Skupštini emitenta ili 63,503436 odsto od ukupnog broja glasova.

Ponuda se daje svim akcionarima "Mljekare" a.d. Banja Luka, koji su vlasnici akcija koje daju pravo glasa u Skupštini Društva. Ponuđač se obavezuje da će kupiti svaku akciju koja daje pravo glasa u Skupštini Društva pod uslovima utvrđenim u ponudi. Za svaku akciju koja je predmet ove ponude ponuđač se obavezuje da će platiti iznos od 0,1092 KM, navodi se u ponudi za preuzimanje. U tekstu se dodaje da su ciljevi ponuđača upravljanje preduzećem u pravcu daljeg razvoja osnovne djelatnosti, jačanje i povećanje profitabilnosti poslovanja, koristeći sinergije sa ostalim članicama "Danube Foods" grupe, čija članica jeste i "Mljekara" a.d. Banja Luka, kao tržišni lider s 25 odsto učešća.

"U prvoj fazi po preuzimanju, uz početni kapacitet prerade od 50.000 litara mlijeka na dan, predviđeno je zapošljavanje 48 radnika, uz investicije od oko dva miliona eura. Preduzeće će nastojati obezbijediti dugoročne partnere za distribuciju mlijeka na području BiH, Srbije i Hrvatske", navodi se u ponudi za preuzimanje.

Direktor "Mljekare" a.d. Banja Luka, Nebojša Ristić, kaže da se u slučaju uspjeha ponude, sa stanovišta emitenta ništa bitnije ne mijenja.

"Javna ponuda jeste dio strategije da banjalučka mljekara bude u sastavu "Imlek" grupacije, koja već posjeduje preko 50 odsto akcija emitenta", rekao je Ristić. On je dodao da će banjalučka "Mljekara" uskoro biti preseljena u Industrijsku zonu Aleksandrovac, u opštini Laktaši, u savremeni proizvodni centar.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.