NavMenu

Cijena ruskog gasa za Moldaviju 450 USD za 1.000 kubika

Izvor: Tanjug Utorak, 02.11.2021. 10:14
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / stevepb)Ilustracija
Cijena ruskog gasa za Moldaviju za isporuke u novembru iznosi 450 USD za 1.000 metara kubnih, prema sporazumu koji su potpisali ruski gasni džin Gazprom i zvanični Kišinjev, izveštava Tass.

Gazprom i vlada Moldavije postigli su prošlog petka dogovor o produženju ugovora o snabdijevanju te zemlje gasom na period od pet godina. Nova cijena gasa za Moldaviju iznosiće u novembru 450 USD za 1.000 kubnih metara i variraće u zavisnosti od situacije na tržištu, navodi ruska novinska agencija.

Prošle godine, Moldavija je uvozila ruski gas po cijeni od 148 USD u prosjeku za 1.000 kubika. Godišnja potražnja ove zemlje za prirodnim gasom procjenjuje se na oko 2,9 milijardi kubnih metara.

Bivši šef moldavske Nacionalne regulatorne agencije za energiju Viktor Parlikov izjavio je da će cijena gasa za stanovnike Moldavije u novembru porasti sa 4,3 leja (oko 0,25 USD) po kubnom metru na devet ili 10 leja (preko 0,5 USD).

- Tarifa može porasti na 9-10 leja po kubnom metru gasa, ako se uzme u obzir samo gasna komponenta. Ali ima mnogo drugih faktora, kao što su količina, devizni kurs, finansijska odstupanja - rekao je on u intervjuu za TV kanal PRO.

Dodao je da će to biti "najviša tarifa u čitavoj istoriji zemlje".

Komentari
Vaš komentar

Tema u žiži: Energetska kriza

Vidi sve
Pogledajte i ostale tekstove iz ove Teme u žiži

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.