NavMenu

KRUPA KABINE otvaraju prošireni pogon i skladište do kraja 2021. - Povećanje obima posla došlo kao nagrada nakon korona krize

Izvor: eKapija Subota, 30.10.2021. 08:13
Komentari
Podeli
(Foto: Krupa kabine)
Firma KRUPA KABINE planira da već do kraja godine proširi postojeće kapacitete u Bosanskoj Krupi. Nakon što su u 2020. pustili u rad novi proizvodni pogon veličine 2.400 m2, do kraja ove godine namjeravaju imati pogon proširen za još 700 m2, kao i skladište od 1.150 m2, kaže za portal eKapija Aida Fojnica, prokurista te firme i njene matične kompanije.

- Idemo u izgradnju proizvodnog pogona i skladišta što će nam omogućiti povećanje slobodnog prostora u proizvodnim halama za postojeće i nove proizvode, te dovesti do poboljšanja rasporeda radnih mjesta. Sve to radimo sa ciljem smanjenja mogućnosti grešaka što sve zajedno dovodi do povećanja proizvodnje sa većom efikasnošću– ističe Fojnica.

Uz novo proširenje, kapacitet proizvodnje kabina će biti povećan za 15%, a istovremeno i kvalitet proizvoda.

- Kvalitet će biti poboljšan zahvaljujući novoj industrijiskoj logistici koja će se razlikovati od sadašnje. Razmatramo dodatno proširenje kako bi se pripremili za buduće internacionalne tržišne zahtjeve – dodaje Fojnica.

Uporedo sa proširenjem prostora, u firmi KRUPA KABINE planiraju ulaganja u tehnologiju i opremu. To se, prema riječima Fojnice, odnosi na nabavku novih mašina u proizvodnji, robota za zavarivanje, softvera posljednje generacije, kao i obuku i unapređenje znanja radnika.

- U ovom momentu imamo četiri robota za zavarivanje, a taj broj će se povećati na osam do polovine sljedeće kalendarske godine. Čekamo da dobijemo novi laser 2D, nove bušilice sa automatskom kontrolom i savijačice najnovije tehnologije. Sve ove nove mašine će nam omogućiti proširenje proizvodnje nastavljajući zapošljavanje velikog broja radnika koji su definitivno naša snaga – kaže sagovornica eKapije.

Matična firma KRUPA KABINA - SIAC ima sjedište u Bergamu, u Italiji. KRUPA KABINE su njihov dobavljač i kompletan izvoz ide matičnoj firmi, koja plasira finalni proizvod kupcima.

(Foto: Krupa kabine)
- U Bosni i Hercegovini proizvodimo čelične konstrukcije kabina za poljoprivredne mašine, građevinske mašine i traktore, koje se u Italiji farbaju, montiraju sa prozorima, mjenjačem, klimom, električnim kablovima i ostalim uređajima i takav kompletan proizvod prodaju svjetskim kupcima kao što je Liebherr, Caterpillar, Magni, CLASS, DIECI, Kubota, Bobcat i drugi – navodi Fojnica.

KRUPA KABINE sada zapošljavaju 356 radnika. Proizvode u prosjeku 95 kabina na dnevoj bazi, dok je realna potreba oko 106 kabina dnevno.

- Po prvi put u našoj istoriji, a naša matična kompanija posluje od 1966. godine, trenutni obim posla zahtijeva veći obim proizvodnje od one na koju mi možemo reagovati. Od ukupne proizvodnje KRUPA KABINE izvozi oko 94% u EU, a ostatak plasira na tržište BiH – dodaje Fojnica.

U firmi KRUPA KABINE kažu da su prošle godine uložili u nove projekte 2,3 mil KM, u tekućoj godini 2,65 mil KM, dok naredne planiraju investirati još 2,5 mil KM.

- Za mene lično je veliko zadovoljstvo što smo u prethodnoj i ovoj godini investirali skoro 900.000 KM u uređaj za prečišćavanje zraka kako bi kvalitet života naših radnika bio još sigurniji i bolji. Naši radnici su nam na prvom mjestu, a onda svi resursi zajedno ostvaruju ciljeve – poručuje Fojnica.


Kaže da su brojke očigledan pokazatelj njihove težnje ka povećanju kompanije i obima posla. Tako su nakon prvog vala virusa COVID-19 imali 252 radnika, početkom ove godine 263 radnika, dok se danas taj broj popeo na 356.

(Foto: Krupa kabine)
- I u ovom monentu imamo otvoren konkurs za većinu radnih mjesta: zavarivač, brusač, CNC operater, prodaja, nabava, logistika, računovodstvo. Želimo uvesti u kompaniju novo znanje kao i novi potencijal ljudi sa kojima se može planirati razvoj i napredak. Imamo velike planove, a za velike planove potrebni su nam ljudski resursi – poručuju iz firme.

Pandemija virusa korona uticala je i na poslovanje ove firme. Kažu da je od marta do juna 2020. godine sve bilo pod upitnikom. U drugoj polovini godine imali su neočekivani rast, pa je godina završena sa dobitkom.

- Nakon krize koju smo svi drastično doživjeli u prvom dijelu prošle godine, kako na zdravstvenoj tako i na poslovnoj razini, stabilnost koju je KRUPA KABINE uspjela zadržati, doprinijelo je u velikom dijelu povećanju posla. U teškim momentima se vide snage i sposobnosti, mi smo bili i ostali lojalni i pouzdani dobavljači što svaki poslovni partner izuzetno cijeni. Zbog toga smo kao nagradu dobili povećanje postojećeg posla, a takođe postali smo dobavljač za nove proizvode koji će se plasirati na evropsko i sjevernoameričko tržište – kaže Fojnica.

Vedrana Marković

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.11.2023.  |  Energija, Industrija, Građevina

Ministarstvo energetike i rudarstva RS dodijeljuje podsticaje od 2 mil KM - Prijave do 6. decembra

Ministarstvo energetike i rudarstva RS raspisalo je javni poziv za dodjelu novčanih podsticaja u iznosu od 2 mil KM. Dodijeljena sredstva podsticaja predstavljaju državnu pomoć male vrijednosti koja se može dodijeliti jednom privrednom društvu i koja ne može preći iznos od 390.000 КM (računajući period od tri fiskalne godine, tekuća i dvije prethodne). Podsticaji su planirani budžetom Republike Srpske za 2023. godinu, u okviru

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.