NavMenu

Rast cijena goriva tjera Nemce na "benzin turizam"

Izvor: Tanjug Četvrtak, 28.10.2021. 11:03
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Anna Moskvina/shutterstock.com)Ilustracija
Rastuće cijene motornih goriva kod kuće podstakle su prekogranični "benzin turizam" u Njemačkoj ove jeseni.

Uprkos troškovima putovanja, sve veći broj Nijemaca prelazi granicu u potrazi za jeftinijim gorivom u susjednim zemljama, piše Russia today (RT).

Cijena benzina u Nemačkoj dostigla je skoro dva evra (2,30 USD) po litru, što znači da pun rezervoar goriva košta oko 20 EUR više nego u susjednoj Poljskoj, Austriji ili Češkoj.

- Vožnja preko granice samo da bi se napunilo gorivo vrijedna je truda ako je razlika u ceni velika, a razdaljina veoma kratka - kaže stručnjak za gorivo u nemačkom Generalnom auto-moto klubu Jirgen Albreht.

Međutim, kako se razlika u cijeni povećava, a prognoze i dalje pogoršavaju, sve više Nijemaca je spremno i na duža putovanja u komšiluk da bi napunilo automobil gorivom.

- Svi su zabrinuti zbog rasta cijena. Čuo sam da bi sljedeće godine mogle da se utrostruče - rekao je jedan vozač za RT.

Drugi kaže da gorivo poskupljuje svugdje i da ga brine to da će punjenje rezervoara postati preskupo, a pri tome zavisi od svog automobila.

- Ako živite daleko od javnog prevoza, šta vam drugo preostaje? - dodaje on.


Globalne cijene prirodnog gasa, uglja, nafte i električne energije trenutno su neuobičajeno visoke zbog rastuće globalne potražnje za energijom, usljed otvaranja ekonomija nakon korona mjera lokdauna.

Uz to, ulaganja u energetski sektor su bila ograničena zbog pandemije, dok su nivoi zaliha u skladištima prirodnog gasa u Evropi niži nego inače.

Uticaj ovih faktora na cijene goriva se oseća ne samo u Njemačkoj, već i širom Evrope.

Prema njemačkom trgovinskom udruženju benzinskih pumpi ZTG, cijene goriva ubrzano rastu, a njihovom oštrom skoku doprinose i porez i carina, navodi RT.

Komentari
Vaš komentar

Tema u žiži: Energetska kriza

Vidi sve
Pogledajte i ostale tekstove iz ove Teme u žiži

Top priče

27.03.2024.  |  Finansije

Vrhovni sud RS presudio u milionskom sporu Bitminera i Unicredit banke

Vrhovni sud Republike Srpske odbio je reviziju kompanije Bitminer Factory iz Gradiške i potvrdio presudu Višeg privrednog suda kojom je Unicredit banka Banjaluka oslobođena plaćanja 256 mil KM odštete zbog gašenja njihovog poslovnog računa, potvrđeno je za portal Capital. Kako je rečeno u ovom sudu, revizija koju je podnio Bitminer je odbijena kao neosnovana, te je potvrđena ranija presuda koja je preinačila prvostepenu odluku iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.