NavMenu

EXPO 2010: Za bh. štand u Šangaju potrošeno 2,2 i traže još milion KM

Izvor: Dnevne novine SAN Četvrtak, 16.09.2010. 08:53
Komentari
Podeli

Kako sekcija BiH za EXPO 2010. nije dostavila Vijeću ministara BiH dokumentaciju potrebnu za pravdanje troškova nastalih povodom učešća BiH na svjetskoj izložbi u Šangaju, iako je u skladu sa instrukcijama Ministarstva finansija i trezora bila u obavezi da to učini, Vijeće ministara donijelo je zaključak kojim traži da se u roku od deset dana dostavi finansijski izvještaj.

Nema izvještaja

Podsjetimo, Vijeće ministara je u tekućoj godini odobrilo 2,2 miliona maraka za učešće BiH na svjetskoj izložbi, a sekcija je bila u obavezi da dostavi detaljan finansijski izvještaj kao i izvještaj o aktivnostima koje su preduzete u svrhu promocije BiH. Kako "San" nezvanično saznaje u kabinetu predsjedavajućeg Vijeća ministara Nikole Špirića, iz sekcije su zatražili dodatnih milion maraka, što se smatra apsolutno neprihvatljivim čak i ako je bilo odstupanja od finansijskog plana.

"Nije bilo nikakve potrebe da u ovom vidu tamo budemo prisutni i to je jedna velika ekskurzija. Prije toga su Špirić i Milorad Dodik svoje ministre zvali po privatnom aranžmanu da idu. Bez obzira na to, za svaki potrošeni narodni dinar mora se podnijeti izvještaj kako je potrošen. Ministarstvo je dva puta zatražilo tu informaciju, ali nismo ništa dobili", rekao je za "San" Fuad Kasumović, zamjenik ministra finansija i trezora BiH.

Da stvar bude gora, postoje informacije koje govore o tome da se BiH ne promoviše na adekvatan način i da je bh. štand u Šangaju obično ruglo. "I mi imamo takve informacije, da je to ruglo i zbog toga je Ministarstvo zatražilo da se podnese izvještaj, da se vidi o čemu se radi i da ne plaćamo nekome tolike ekskurzije", dodao je Kasumović.

Znaju iz medija

Drugu stranu u ovoj priči nismo mogli čuti. Naime, generalni sekretar sekcije Zoran Jovanović nije odgovarao na naše telefonske pozive. O rasipanju budžetskog novca u Šangaju, doduše iz medija, saznao je i glavni državni revizor Milenko Šego.

"Kao glavni revizor ne mogu ništa reći dok se ne uvjerimo u vjerodostojnost tih informacija, odnosno dok ne vidimo u Vijeću ministara svu dokumentaciju i odluke koje su donesene. Mi tek sada krećemo u planiranje revizije za ovu godinu, a napamet to ne bih mogao komentirati. Revizija stalno sugerira na transparentno trošenje i trošenje javnih sredstava koja imaju svoju svrhu i cilj. Svakako da troškovi moraju biti logični i transparentni" , zaključio je Šego.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.