NavMenu

143.834 maraka za 26 obrtnika s područja HNŽ-a

Izvor: Dnevni list Četvrtak, 16.09.2010. 08:39
Komentari
Podeli

Ministar gospodarstva Hercegovačko-neretvanske županije Esad Humo jučer je potpisao ugovore o dodjeli grant sredstava s proračunske pozicije transfera za poticaj razvoja, poduzetništva i obrta za 26 obrtnika s područja HNŽ-a, te ugovore o dodjeli novčane pomoći Obrtničkoj komori HNŽ-a, Gospodarskoj komori HNŽ-a, te Udruženju za poduzetništvo i posao Link Mostar.

Simbolična sredstva

"Poslije duge i teške borbe ministarstvo je uspjelo uvjeriti Vladu da treba pomoći obrtnicima. Nažalost, ta pomoć je simbolična i u ovom trenutku iznosi samo 143.834 maraka za cijelu županiju. To je jako malo novca za potrebe gospodarstva u ovoj županiji. Spomenuta sredstva su otišla u ruke poduzetnika, zanatlija i malih poduzeća", kazao je resorni ministar Humo. Također, odobrena su sredstava za Gospodarsku komoru HNŽ-a u iznosu od 4000 maraka, Obrtničku komoru u iznosu od 6000 maraka i Udruženje za poduzetništvo i posao Link Mostar u iznosu od 10.000 maraka, kao potporu Vlade u realizaciji započetih projekata ovih organizacija.

"To su grant sredstava u iznosu od 4 do 6 tisuća maraka po osobi, ovisno o programu i zahtjevu korisnika koji je, naravno, prije toga obrazložio u što će utrošiti sredstva, koliki iznos treba i u kojem roku će isti utrošiti. Sve će to biti kontrolirano od ministarstva kako bi se sredstva utrošila namjenski i ne bi otišla u nekom drugom smjeru", istaknuo je Humo. Osvrnuvši se na kriterije koje moraju imati korisnici ovih grant sredstva, izdvojio je da su isti registrirani i to za djelatnost koja spada u područje ministarstva, te da nemaju neriješenih obveza prema porezu, socijalnom i mirovinskom fondu.

Prema njegovim riječima, Vlada HNŽ-a u posljednjih 13 godina nije se potrudila ni marku utrošiti u gospodarstvo te pomoći malim obrtnicima.

"Ovo ministarstvo je uspjelo u tri godine, koliko sam ja na funkciji ministra, dva puta podijeliti novac. Jako sam nezadovoljan time, ali s obzirom da smo pomaknuli kotač, ovo je uspjeh. Očekujem da će se u idućem razdoblju ovaj iznos povećavati, a ne stagnirati", zaključio je Humo.

Izlazak iz krize


Zadovoljstvo potpisivanjem jučerašnjeg ugovora nije krio ni Elis Torlo, vlasnik poduzeća EMEL plus Mostar koje se bavi proizvodnjom PVC stolarije. Prema njegovim riječima, ovaj stimulans će doprinijeti daljnjem uspjehu malih poduzetnika, i automatski otvoriti nova radna mjesta, što je i cilj poduzetnika.

"Ovo je prvi put da sam ovo doživio. Siguran sam da će nam pomoći da iziđemo iz ove krize u kojoj se nalazimo", kazao je Torlo.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.