NavMenu

Šest decenija Nobelove nagrade za Iva Andrića

Izvor: RTS Srijeda, 27.10.2021. 12:51
Komentari
Podeli
(Foto: Teodora Brnjoš)
Juče, 26. oktobra, dan navršilo se tačno 60 godina otkako je Ivo Andrić dobio Nobelovu nagradu za književnost. Do danas, ostao je jedini naš pisac koji je dobio to priznanje. Nobelov komitet nagradio je "epsku snagu pripovedanja kojom je oblikovao teme i prikazao sudbine ljudi tokom istorije svoje zemlje". Novac od nagrade Ivo Andrić poklonio je bibliotekama Bosne i Hercegovine.

Iako se njegovo ime u Nobelovom komitetu pominje već 1958. iako je 1960. bio u najužem izboru, 26. oktobra 1961. godine, Ivo Andrić ipak je bio iznenađen kada su mu vijest iz Stokholma saopštili novinari koji su ga sačekali ispred stana, da se vrati iz uobičajene šetnje.

- Dvojica madih novinara su mi saopštila tu vijest pa sam ja primio sa sumnjom. Oni su mi rekli - popnite se gore, vidjećete da Vam je stan pun novinara. Potom sam video da je tačno. Sad moram i ja malo da se sredim, da vidim kakva osjećanja imam. U svakom slučaju, ja sam zadovoljan - rekao je Andrić tada.

Šest decenija pošto je dodijeljena prva Nobelova nagrada, Andrić se upisao među dobitnike. I šest decenija kasnije, ostao je jendini naš pisac na toj listi.

- Do tada postoji jedan status naše književnosti, u ovom slučaju srpske, kao jedne egzotične književnosti balkansnih naroda i čini se da ona izlazi iz geta, ali prvenstveno je to uradilo Andrićevo djelo koje je taj proboj napravilo prije dobijanja Nobelove nagrade. Čini se da je Nobelova nagrada bila verifikacija - kaže Maja Radonić, upravnica Zadužbine Ive Andrića.

- Oni su mu dali nagradu samo za epski zamah, a u stvari za lirski introspektivni, personalni nisu direktno, ali jesu indirektno za sve to drugo i za tog lirskog i psihološkog Andrića koji je meni najvažniji. Nekima je ta nagarada kost u grlu jer nikako ne mogu da je progutaju, a za druge je važnost riječi i pripovedanja i ja mislim da je odnos prema Andriću odnos prema samopoštovanju - smatra Vladimir Pištalo, uprvnik Narodne biblioteke Srbije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Energija, Saobraćaj, Finansije

Na prodaju potraživanja Kompanije Dušanić iz Prnjavora

Stečajni upravnik Kompanije Dušanić iz Prnjavora oglasio je prodaju potraživanja i preuzimanje vođenja i finansiranja stečajnog dužnika. Kako se navodi u oglasu, ukupna vrijednost potraživanja po predmetima koji se vode u Osnovnom sudu u Banjaluci iznose 1.573.219 KM. Imovina stečajnog dužnika prodaje se "u paketu" kao jedna cjelina. Početna cijena iznosi 786.609 KM što čini polovinu ukupne vrijednosti potraživanja u oba predmeta i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.