NavMenu

Slovenačke vlasti odbile nekoliko ponuda za osnivanje nove nacionalne avio-kompanije

Izvor: B92 Srijeda, 27.10.2021. 07:12
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Hans Braxmeier)Ilustracija
Slovenačko Ministarstvo privrednog razvoja i tehnologije odbilo je nekoliko ponuda avio-prevoznika za osnivanje nove nacionalne avio-kompanije.

Prema pisanju portala Sierra5, razgovaralo se sa kompanijom Air Dolomiti, koja je u vlasništvu Lufthanse, niskotarifnim avio-prevoznikom Wizz Air, slovenačkim kargo prevoznikom Solinair-om i francuskim Valljet-om, prenosi portal Exyuaviation.

Nedavno je i jedan avio-prevoznik sa Bliskog istoka takođe izrazio interesovanje za osnivanje novog slovenačkog nacionalnog-prevoznika.

- Svi ovi sastanci bili su informativne i reprezentativne prirode, tako da ne mogu izazvati nikakve finansijske poslJedice po Ministarstvo ili državu Sloveniju - saopšteno je iz Ministarstva.

- Primali smo ponude i predloge tokom prošle i godine i prve polovine ove, tik prije slovenačkog predsjedavanja Većem EU, kao i tokom prvih mjeseci predsjedavanja. Razmotrili smo sve podnete prijave i odgovorili na njih. Bile su veoma različite, po planiranoj mreži destinacija, broju letova za svaku destinaciju, kao i po tipovima letjelica za tu novu avio-kompaniju - dodali su.

Ministarstvo navodi kako nije prihvatilo nijednu ponudu.

- I dalje tražimo najbolje rješenje koje bi pokrilo potrebe slovenačkih putnika, kao i zahtjeve Evropske komisije pri osnivanju novog avio-prevoznika, jer će morati da se uključe privatni investitori, primjeni održivi poslovni model itd - navode iz Ministarstva.

Vjeruje se da je i Croatia Airlines takođe podnijela ponudu za osnivanje baze u slovenačkoj prestonici.

Razgovori o poboljšanju povezanosti zemlje takođe su održani sa predstavnicima poljske avio-kompanije LOT, srpske Air Serbia, kao i nekadašnjim predsjednikom i izvršnim direktorom Etihad grupe Džejmsom Hoganom, koji danas vodi konsultantsku kompaniju, piše portal.

Potpredsjednik slovenačke Vlade i ministar privrednog razvoja i tehnologije Zdravko Počivalšek rekao je u avgustu da Vlada i dalje traži način da popuni prazninu nastalu propašću Adria Airways u septembru 2019. godine.

- Ako hoćemo da Slovenija bude bolje povezana, moraćemo da uradimo nešto u ovom sektoru i nađemo način da dalje napredujemo, u saradnji sa privatnim akcionarom. Trenutno, nemamo nacionalnog avio-prevoznika, a vazdušni saobraćaj jako je pogođen pandemijom - kazao je Počivalšek.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.