NavMenu

Pet začina za dugovječnost

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 27.10.2021. 07:21
Komentari
Podeli
(Foto: oleksajewicz/shutterstock.com)
Život bez stresa i uravnotežena ishrana ključ su dugog života, a na meniju trebalo bi da se nađe ovih pet začina za dugovječnost.

Hrana koju jedu stogodišnjaci u Okinaqi, na Sardiniji, Nicoyi, Ikariji ili Loma Lindi nije prepuna vještačkih dodataka i šećera.

Naprotiv, za bogat ukus oni se oslanjaju na raznovrsne začine. I mi možemo da ih dodamo u naše recepte.
Začini koje pominjemo u nastavku djeluju protivuplano, te su bogati antioksidansima koji pomažu da održimo zdravlje i mladalački izgled.

Komorač

Možete ga dodati slanim i slatkim jelima, a iskoristiti možete svaki dio biljke, od korijena do sjemenki. Bogat je vitaminima A, B i C, a korijen je takođe i prepun vlakana. Sadrži i mangan koji je važan za aktivnost brojnih enzima, razvoj kosti, zaštitu ćelija te poboljšava zarastanje rana.

Korijen komorača možete poslužiti sirov ili pečen, a možete ga koristiti kao dio salate ili kao prilog. Ostatak biljke odličan je kao dodatak supama, a sjemenke možete koristiti kako bi začinili svako jelo.

Origano

I origano je prepun antioksidansa te da je dokazano da pomaže u borbi s bakterijama. Antioksidansi štite ćelije u tijelu tako što sprječavaju oksidativni stres i time ujedno smanjuju upalne procese.

Istraživanje je pokazalo i da je origano odličan u borbi protiv čak 23 vrste bakterija. Osim što je koristan, origano je i vrlo ukusan te će poboljšati svako jelo. Odlično se slaže s paradajzom, a posebno će istaknuti okus ribe ili vegetarijanskih jela.

Ruzmarin

Ruzmarin nije samo ukusan mediteranski dodatak jelu nego i odličan izvor željeza, kalcijuma i vitamina B6. Dokazano je i da poboljšava kognitivne sposobnosti i pamćenje te doprinosi boljoj funkciji imunološkog sistema. Čak je i sam miris ruzmarina dovoljan da podstakne protok krvi u mozgu.

Karnosična kiselina kojom je ruzmarin bogat je snažan antioksidans pa tako čuva ćelije od stresa. Ruzmarin se odlično slaže uz ribu i meso, a možete ga dodati povrću prije pečenja. Takođe je ukusno pripremiti ga kao čaj u kombinaciji s nekim ostalim začinima na spisku te malo lavande i kamilice.

Korijander

Baš kao i ostali začini na ovoj listi, korijander sadrži veliku količinu antioksidansa, a posebno je koristan u prevenciji bolesti srca. Istraživanje je takođe pokazalo da korijander poboljšava pamćenje pa se istražuje kao potencijalan lijek za Alzheimerovu bolest, piše Ljepota&Zdravlje.

Korijander je jedan od začina koji nije po svačijem ukusu jer može imati okus na sapun, ako nosimo određenu kombinaciju gena. Ako ste ti među sretnicima koji vole da jedu korijander, svakako ga iskoristite svježeg kao dio sosa, salata ili jednostavno sjeckanim listićima posipajte jelo prije posluživanja.

Bijeli luk

Koliko je bijeli luk zdrav znamo i po našoj narodnoj medicini, no njegovu su ljekovitost posebno prihvatili stanovnici Japana, tačnije Okinawe. Bijeli luk jača imunološki sistem te je odličan za borbu protiv gripe i prehlade.

Takođe, smanjuje krvni pritisak te pomaže u regulaciji holesterola u krvi. Bijeli luk mnogi od nas već koriste kako bi začinili brojna jela, no sada kada znate koliko ga vole najdugovječniji ljudi, možda bi bilo dobro da dodate duplu dozu. Odlično svojstvo bijelog luka je što ne gubi mnogo nutrijenata termičkom obradom pa ga možete pržiti na ulju.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.