NavMenu

Za pet godina otpisano skoro 310 mil KM poreza - Većina potraživanja poreskih obveznika u kojima je okončan stečajni postupak

Izvor: Capital Nedjelja, 24.10.2021. 09:48
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Andrey_Popov/shutterstock.com)Ilustracija
Poreska uprava Republike Srpske je samo u prvih devet mjeseci ove godine otpisala 10,2 mil KM potraživanja od poreskih obveznika, dok je u proteklih pet godina otpisala 309,2 mil KM potraživanja.

Kako su za portal Capital kazali u Poreskoj upravi većina ovih potraživanja odnosi se na poreske obveznike u kojima je okončan stečajni postupak.

- Od ukupnog iznosa otpisanih potraživanja u prvih devet mjeseci ove godine, na poreske obveznike u kojima je okončan stečajni postupak odnosi se 8,1 mil KM, dok je po drugim osnovama otpisano 2,1 mil KM - istakli su u Poreskoj upravi.

Kako su pojasnili, nakon što stečajni sudija po okončanju stečajnog postupka donese rješenje o zaključenju tog postupka i isto postane pravosnažno, Poreska uprava na osnovu Zakona o poreskom postupku RS donosi rješenje o nenaplativosti preostalih poreskih obaveza poreskog, odnosno stečajnog dužnika.

Navode da se najveći iznos otpisanih potraživanja u ovoj godini odnosi na obveznike, a u kojima su okončani stečajni postupci i to Transport Vihor iz Bratunca kojem je otpisano 2,6 mil KM, KTK Alhosu iz Sokoca otpisano je oko million maraka, a Vodovodu i kanalizaciji Rogatica 685.941 KM.

Kako dodaju, od početka 2016. pa do kraja 2020. godine Uprava je otpisala ukupno 309,2 mil KM, od čega se 275,2 mil KM odnosi na potraživanja u kojima je okončan stečajni postupak.

- Napominjemo da Poreska uprava na osnovu Zakona o poreskom postupku RS donosi rješenje o nenaplativosti preostalih poreskih obaveza poreskog, odnosno stečajnog dužnika, nakon što stečajni sudija po okončanju stečajnog postupka donese rješenje o zaključenju stečajnog postupka i isto postane pravosnažno - podsjetili su u Upravi.

Profesor na Ekonomskom fakultetu Univertziteta u Istočnom Sarajevu Aleksandar Stojanović u izjavi za Capital navodi da Poreskoj upravi, nakon što se okončan stečajni postupak kod određenog poreskog obveznika ne preostaje ništa drugo nego da otpiše potraživanja.

- Takva potraživanja su definitivno nenaplativa. Poreska uprava nema drugi izbor nego da ih otpiše i ona otpisuje potraživanja kada iscrpi sve mogućnosti za naplatu - pojasnio je Stojanović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.