NavMenu

Kako privući njemačke investitore u TK?

Izvor: Nezavisne novine Subota, 23.10.2021. 12:10
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Patrick Foto/shutterstock.com)Ilustracija
Kako unaprijediti saradnju bh. privrednih subjekata s privrednim subjektima iz Njemačke, te poboljšati poslovni ambijent kako bi se privukle strane investicije u Tuzlanski kanton, bile su teme poslovnog susreta održanog u petak u Tuzli.

Ovakvim događajima se otvaraju neke nove mogućnosti i stvara bolja poslovna klima za investiranje i poslovanje u TK, koji ima potencijal te oko 22.000 poslovnih subjekata i 11.500 obrtnika.

- S naše strane nudimo razloge zašto bi oni investirali ovdje. To je duga industrijska tradicija, konkurentna radna snaga, geostrateški, saobraćajni položaj te solidno razvijena poduzetnička infrastruktura. Imamo namjeru ovim umrežavanjem sa poslovnim subjejktima van BiH osnažiti protok ideja, tehnologija, menadžerskog znanja, a sva u cilju da pospješimo rast kantona i zaposlenost - smatra Kadrija Hodžić, premijer TK.

Prednost je što kanton već ima snažne veze s njemačkom privredom pa tako 70% izvoza iz TK ide na tržište zemalja EU, gdje je Njemačka veoma prisutna. To se odnosi na metaloprerađivačku, drvoprerađivačku, hemijsku i prehrambenu industriju te proizvodnju plastike. Ipak, BiH ima premalo stranih investicija za razliku od zemalja u regiji.

- Pogotovo ako pogledamo Srbiju, gdje se svaki dan otvara neka strana fabrika. Nama je s jedne strane cilj povezati naše kompanije s njemačkim i nuditi proizvode na njemačkom tržištu, a sa druge strane, da njemačkim firmama ponudimo ovaj kanton, da nađu koristi, investiraju i zapošljavaju ljude. To bi bilo korisno u ovo vrijeme kada imamo velike migracije stanovništva - da ljudi ostaju u BiH i rade za njemačke kompanije, a ne da idu - mišljenja je Mahmut Galijašević, predsjednik Udruženja za unapređenje njemačko-bh. privrednih odnosa i direktor Mann+Hummel BA, njemačke firme iz Tešnja.

On dodaje da je Tešanj još prije 60 godina počeo izvoziti za Njemačku, kao i mnoge druge kompanije širom BiH, ali da to ipak nije dovoljno.

- Ovo je ogromna šansa za bh. privredu. Lanac snabdjevača i dobavljača zbog korone se veoma promijenio. Mnoge kompananije, pa i ova iz koje ja dolazim, reorganiziraju svoje dobavljače. Mi nismo dio EU, ali jesmo dio Evrope. Naša šansa je tu i samo je pitanje hoćemo li je iskoristiti - poručuje Galijašević.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.