NavMenu

Američke investicije u CG realne - Uskoro zajednička platforma za izgradnju infrastrukture Zapadnog Balkana

Izvor: Mina Petak, 22.10.2021. 14:07
Komentari
Podeli
Milojko Spajić (Foto: Gov.me/Z. Đurić)Milojko Spajić
Sjedinjene Američke Države (SAD) mogle bi da ulažu u više sektora u Crnoj Gori, naročito u infrastrukturu, energetiku i visoku tehnologiju, ocijenio je ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić i dodao da su američke investicije jako realne.

On je u intervjuu za Glas Amerike rekao da će to biti u fokusu njegove prve zvanične posjete Americi i razgovara sa američkim investitorima i kompanijama, među kojima je i investiciona banka Goldman Sachs.

Spajić ističe da je u prošlosti, Crnoj Gori nedostajala povezanost geopolitičkog i ekonomskog elementa.

- Mi smo već neko vrijeme geopolitički okrenuti prema Vašingtonu i Briselu. Međutim, ekonomski smo više kao centralnoazijska zemlja zato što imamo investicije primarno sa Bliskog istoka, iz Turske i Rusije. Turisti primarno dolaze iz drugih zemalja, a ne Evropske unije i Amerike. Imamo infrastrukturu koju nam prave Kinezi - rekao je Spajić.

On je ocijenio da je sad pravo vrijeme da se spoji geopolitika i ekonomija. Jedan od primarnih ciljeva ove posjete je upravo to - da ekonomija počne da se naslanja na ona težišta na koja je trebalo uvijek da se naslanja, a to je, kako smatra, primarno Vašington i naravno Njujork.

Spajić je, na pitanje koje američke investicije želi da privučete i koliko je realno da Amerikanci investiraju u Crnu Goru, odgovorio da su američke investicije jako realne, naročito investicije u infrastrukturu, energetiku i visoku tehnologiju.

- To su tri primarna fokusa ove moje posjete. Naročito kada je riječ o infrastrukturi. Ubrzo ćemo najaviti jednu vrlo interesantnu platformu na kojoj ćemo raditi zajedno sa našim američkim partnerima - za izgradnju infrastrukture, ne samo u Crnoj Gori već i u čitavom regionu Zapadnog Balkana. Tu bi Crna Gora zajedno sa Amerikom trebalo da ima jedan liderski položaj, gdje bi bila ta vrsta američkog reprezenta u tom dijelu svijeta i neko ko bi zajedno sa američkim partnerima bio prva instanca za pravljenje takvih projekata - naveo je Spajić.

On je rekao da je putna interkonekcija jako loša u Crnoj Gori i to je prva stvar koja treba da se poboljša.

- Postoji i lučka interkonekcija koja je dosta slabašna u odnosu na kapacitete koje recimo Luka Bar može mnogo bolje da iskoristi. Takođe, druge međukonekcije, kao što su manji putevi i aerodromi, to su sve stvari o kojima ćemo razgovarati sada u Vašingtonu i u Njujorku - rekao je Spajić.

Prema njegovim riječima, energetsku budućnost Crne Gore vidi potpuno kao zelenu.

- Međutim, svjedoci smo da Amerika ove godine koristi 23% više uglja nego bilo kad i da je ova godina rekordna što se tiče uglja. Ugalj je jedan od lokalnih energenata kojeg nećemo moći da se otarasimo tako lako neko vrijeme - smatra Spajić.

On je kazao da će imati sastanke sa najeminentnijim američkim investitorima, kao što su Blekston, Karlajl i KKR.

- Sa tim ljudima ćemo razgovarati sljedeća tri dana i to je fokus ovih sastanaka. Nas raduje što je moj dragi prijatelj Gabrijel Eskobar takođe vrlo fokusiran na ekonomiju na Zapadnom Balkanu i da je fokus ove administracije ekonomija u regionu, jer je to ono što treba da iznjedri perspektivu, prvenstveno za mlade ljude. Mi smo upravo prije desetak dana imali inicijativu Evropa sad koja je prvenstveno upućena mladim ljudima da ostanu u Crnoj Gori i da vjeruju u njenu bolju budućnost - kazao je Spajić.

SAD i Crna Gora su prije nešto više od mjesec održali prvi ekonomski dijalog tokom kojeg su potvrdile da teže novim ekonomskim, trgovinskim, investicionim i komercijalnim prilikama.

- To je jedna makro priča koja je više okrenuta nekim generalnim temama, kako da se ekonomski približimo. Međutim, praktične stvari se dešavaju na sastancima kao ovi sada, ova tri dana. Ti sastanci vjerovatno ne bi imali tu težinu bez ekonomskog dijaloga koji trenutno vodimo. Ta praktična strana mora da prati tu makro priču - dodao je Spajić.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.