NavMenu

Iz prvog rasadnika na sjeveru Crne Gore u zemlje EU izvezeno 80.000 sadnica maline

Izvor: radiobijelopolje.me Petak, 22.10.2021. 12:38
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: aerogondo2/shutterstock.com)Ilustracija
Iz prvog rasadnika malina sa sjevera Crne Gore u zemlje Evropske unije izvezeno je 80.000 sadnica. Visokokvalitetna sorta malina od 2017. godine uzgaja se na površini od jednog hektra na gazdinstvu Popović, kazao je Dejan Zejak, direktor Biotehničkog centra, na čiju ideju je i formiran prvi rasadnik malina na sjeveru Crne Gore.

Gostujući u emisiji "O selu i poljoprivredi", Radija Bijelo Polje, Zejak je ispričao, da je petogodišnje ulaganje u proizvodnju i predanost poslu urodilo plodom.

- Mi smo zajedno sa gazdinstvom Popović u selu Loznice odabrali parcelu površine oko jednog hektara, na kojoj smo formirali prvi rasadnik na sjeveru. Izvršili smo potrebne analize zemljišta, odradili sve agrotehničke mjere i na taj način pripremili zemlju za sadnju, pa smo 2017. godine iz Švajcarske uvezli sadni materijal. Prvi smo izvan EU, koji su imali mogućnost da uvezu tu sortu maline. U pitanju je škotska sorta koju odlikuju kvalitet, dobri prinosi jer daje oko 22 tone po hektaru, otporna je na većinu bolesti, tolerantna na štetočine, plod je težine od 4-5 grama, grane su bez trnja što olakšava brane, lako se transportuje, ne mora da se odmah skladišti u hladnjače, već može da se izvjesno vrijeme čuva i na većoj temperaturi. Na taj način je mnogo bolja u odnosu na standardnu sortu vilamet, koja je kod nas domintna - rekao je Zejak.

Dodao je da tada počinje proces proizvodnje sadnog materijala kod nas, te da smo za sad jedini u ovom dijelu Evrope koji imaju tu sortu na tržištu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.