Izvor: eKapija | Četvrtak, 21.10.2021.| 12:31
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Stanari dobijaju modernu zelenu i stočnu pijacu - Na krovu zelenog dijela biće postavljena solarna elektrana (FOTO)

(Foto: Opština Stanari)
Agencija za razvoj opštine Stanari nedavno je predstavila Idejno rješenje zelene i stočne pijace u ovoj opštini. Prema Idejnom rješenju pijaca će se nalaziti na atraktivnoj lokaciji u užem centru, pored regionalnog puta za Banjaluku.

Kako je rekao za ekapiju direktor Agencije za razvoj opštine Stanari Mihajlo Gavrić, ukupna površina parcele iznosi 3.950m2 i podijeljena je u dva, fizički odvojena, dijela.

- U skladu sa definisanim idejnim rješenjem, pijaca će predstavljati multifunkcionalni objekat površine 948 m2 natkrivenog prostora. Na krovu zelenog dijela biće postavljena solarna elektrana od 195 kW. Zeleni dio pijace biće opremljen sa rashladnim vetrinama, pokretnim-modularnim štandovima, odnosno tezgama. U stočnom dijelu pijace postojaće dezinfekciona barijera, modularni kavezi, odnosno vezovi za životinje, upravna kancelarija veterinarskog inspektora, vaga za stoku, utovarna rampa itd. Za osobe sa invalidetom predviđeno je opremanje trakama za invalide, te pristupnim rampama za invalide.

Gavrić dodaje da je od javnih i servisnih sadržaja predviđena česma na senzore, prostor za kontejnere za otpad, klupe, mjesta za odmor, zelenilo.

(Foto: Opština Stanari)
- Zelena pijaca biće popločana betonom u dva formata, dok će stočna biti popločana tucanikom. Sve pijačne tezge su mobilne i modularne, što omogućava fleksibilnost i multifukcionalnost prostora.

Urbanistički uslovi su uređeni detaljnim planom regulacije, a imovinsko stanje je bez opterećenja.

- Uslovi u kojim će se odvijati promet su u skladu sa standardima bezbjednosti hrane i kondicionirani na odgovorajaće temperature, u skladu sa zakonom o hrani RS, zakonom o trgovini, zakonom o veterinarstvu RS, pravilnikom o uslovima higijene hrane, pravilnikom o službenim kontrolama hrane životinjskog porijekla, kao i drugim relavantnim zakonima i pravilnicima - ističe Gavrić za eKapiju.

Dodaje da će na ovaj način poljoprivedni proizvođači, proizvođači rukotvorina, vlasnici stoke i sitne živine sa područja ove ali i susjednih opština - Tešanj, Doboj Jug, Derventa, Prnjavor, Teslić, Doboj, Modriča, Šamac, Brod, Doboj Istok, imati mogućnost prodaje svojih proizvoda u skladu sa sanitarnim i higijenskim uslovima.

(Foto: Opština Stanari)
- Lokalno stanovništvo će kupovati proizvode domaćeg i poznatog porijekla, što doprinosi ekonomskom i socijalnom razvoju ovog ruralnog područja. Prema planiranom broja korisnika, realizacija ovog projekta doprinosi regionalnom, privrednom, ekonomskom, društvenom, turističkom razvoju i prosperitetu sjevernog dijela RS, odnosno BiH.

Integrisana strategija lokalnog razvoja opštine Stanari za period 2018-2027. godine, izdvojila je problem nemogućnosti plasiranja poljoprivrednih proizvoda, rukotvorina, ljekovitog bilja, prodaje krupne i sitne stoke zbog nepostajanja zelene i stočne pijace, te će ovaj problem uskoro biti riješen.

- Nadam se da će u ovo vrijeme naredne godine, postojeća pijaca biti uređena, te da više poljoprivrednih proizvođača i stočara imaju adekvatne uslove za prodaju svojih proizvoda. Opština Stanari ima dobre uslove za proizvodnju, a zbog geografskog položaja i samih saobraćajnica, pijaca bi mogla biti posjećena kao i u prošla vremena kada je nadaleko u regiji bila poznata po broju izlagača i posjetilaca - istakao je Gavrić prilikom predstavljanja Idejnog rješenja.

Načelnik opštine Stanari Radojica Ćelić izrazio je zadovoljstvo zbog rješavanja imovinsko-pravnih poslova, te je sada ovo zemljište u vlasništvu Opštine.

S.Š.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE