NavMenu

Tomislavgrad, Posušje i Jablanica nezadovoljni Nacrtom zakona o NP Blidinje

Izvor: eKapija Četvrtak, 21.10.2021. 10:00
Komentari
Podeli
Blidinje (Foto: Smailhodzic/shutterstock.com)Blidinje
Predstavnici općina Tomislavgrad, Posušje i Jablanica, tijekom prezentacije radne verzije zakona o Nacionalnom parku Blidinje, izrazili su rezerve prema predloženom zakonskom rješenju.

Kako je na prezentaciji, koju su u Tomislavgradu održali predstavnici Federalnoga ministarstva okoliša i turizma, istaknuli predstavnici spomenutih općina, oni nisu načelno protiv ideje formiranja nacionalnog parka, ali traže veću uključenost općinskih vlasti pri izradi zakona i poštivanje stavova općina na čijem bi se području trebao prostirati budući nacionalni park.

Dostavljeni Prednacrt zakona o Nacionalnom parku Blidinje je štur, nepotpun, površan, i kao takav nije od interesa za općinu Tomislavgrad, istaknuto je na prezentaciji, prenosi posusje.info.

Kako su kazali predstavnici Općine Tomislavgrad, oni nisu protiv donošenja spomenutog zakona, ali upućuju na manjkavosti i pogrešaka, te upozoravaju kako u procesu izrade Prednacrta nije bilo nikakve komunikacije, odnosno radnih sastanaka predlagača i predstavnika Općine.

- Zalažemo se za donošenje novog zakonskog okvira uz konzultiranje u najvećoj mogućoj mjeri općina i županija koje bi obuhvatio Nacionalni park u svi fazama izrade zakona kako je propisanom člankom 56. Zakona o načelima lokalne samouprave u Federaciji BiH - navodi se u ranijem zaključku Općinskog vijeća Tomislavgrad.

Istaknuto je da se Općina Tomislavgrad posebno protivi proglašenju Nacionalnog parka na području planine Vran, gdje postoji interes općine za gospodarsko iskorištavanje šuma kao prirodnog bogatstva.

Također se traži da se zadrži mogućnost Općine da raspolaže građevinskim zemljištem za izgradnju gospodarskih, turističkih i vikend objekata, kao i mogućnosti gradnje takvih objekata.

Općina Jablanica također je uputila primjedbe na proces izrade Prednacrta zakona o Nacionalnom parku Blidinje u kojem, kako je istaknuto, nije tražena nikakva suglasnost ili mišljenje niti je Općina Jablanica na bilo koji način konzultirana.

U njihovom zaključku stoji da nisu protiv zaštite prirodnih vrijednosti, ali zahtijevaju poštivanje procedura, uključivanje lokalne zajednice i poštivanje zahtjeva Općine Jablanica vezano za određivanje granica Nacionalnog parka Blidinje.

Općina Posušje također smatra da Prednacrt zakona o nacionalnom parku Blidinje nije od interesa za općinu Posušje te se zalaže za donošenje novog zakonskog okvira uz aktivno sudjelovanje svih općina i županija na čijem se području nacionalni park prostire, u svim fazama izrade zakona.

Nakon višesatne rasprave predstavnici Federalnoga ministarstva okoliša i turizma pozvali su sve zainteresirane da se očituju i dostave pisane prijedloge na adresu ministarstva.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.09.2023.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije

Mladi inženjer u BiH pravi robote, koštaju do 250.000 EUR

Kada je diplomirao na Elektromašinskom fakultetu, mladi inženjer Asim Pedić iz Gračanice imao je dva izbora – spakovati kofere i, poput hiljada mladih, otići u druge razvijene zemlje, u kojima se znanje i rad cijene, ili ostati u svojoj državi pa pokušati ostvariti studentski san – konstruirati nešto što će pomoći ljudima. Te 2019. u skromnim uslovima, ali s jasnim ciljem Pedić je, s grupom inžinjera, krenuo u proizvodnju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.