NavMenu

Zvučna tastatura pronašla prve mušterije u BiH i Srbiji

Izvor: Dnevne novine SAN Utorak, 14.09.2010. 08:30
Komentari
Podeli

Višenamjenski informatički program "Zvučna tastatura", koju su izumili slijepi informatičari Hamdo Kentra iz Sarajeva i Dragan Mijočić iz Niša, konačno će poslužiti onima kojima je takva vrsta pomoći najpotrebnija.

Prava adresa

Naime, kako za "San" kaže Kentra, nakon višemjesečnog čekanja, te ignoriranja bh. institucija, program će otkupiti Centar za slijepu i slabovidnu djecu u Nedžarićima.

"Oni će otkupiti naš program koji je koštao 4.500 maraka. Interesovanje su pokazali još prije nekoliko mjeseci, te se nadamo da ćemo za koji dan sve i završiti. Dobili smo čvrsto obećanje da će tako i biti. Mislim da je program završio na pravoj adresi. A sad, hoće li ga oni širiti dalje, to je do Uprave centra. Najvažnije je da se on koristi, te da će ovoj djeci itekako poslužiti", kaže Kentra.

Kada je u pitanju region, Kentra kaže da program za Srbiju košta 3.000 eura, te je uvjeren da će nakon nedavno završene balkanske konferencije za slijepe informatičare interes pokazati i susjedi.

"Ljudi su oduševljeni našim izumom. Bili smo zatpani pohvalama. Ne mogu da vjeruju šta smo izumili! Ali, nama je sada bitno da im uz ovaj postojeći prodamo i novi program. Radi se o zvučnom PC asistentu. Ovo je novi iskorak u našem istaživanju i novi izum koji je također vrlo važan za slijepe osobe", kaže Kentra.

Zajednička agencija

On ističe da bez obzira na slabo razumijevanje lokalnih zajednica, on i kolega Mijočić ne odustaju od svojih projekata.

"Imao u planu da otvorimo i zajedničku agenciju. Nedavno smo izumili i novi program koji će također predstavljati svjetsku senzaciju. Radi se o programu koji će se koristiti za on line konferencije. Riječ je o izumu koji do sada nije viđen na svijetu. Uskoro ćemo i ovaj program ponuditi na tržištu", kaže Kentra.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.