NavMenu

Vlada KS želi zaštititi izvor Mošćanice - Uskoro izmjena Odluke kako bi se omogućila legalizacija objekata

Izvor: eKapija Srijeda, 20.10.2021. 11:05
Komentari
Podeli
(Foto: Vlada KS)
Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, dopredsjedavajući Skupštine KS Vibor Handžić, predstavnici lokalne zajednice i građana, te stručne javnosti posjetili su danas izvorište rijeke Mošćanice, gdje su održali sastanak o njegovoj zaštiti.

Prema riječima premijera Forte, na jednoj od sljedećih sjednica Vlade KS bit će donesena izmjena Odluke o zaštiti planinskih izvora vode za piće sarajevskog vodovodnog sistema i dijela otvorenog toka rijeke Mošćanice, a što će ujedno značiti i rješavanje pitanja legalizacije objekata u donjem toku ove rijeke. Kako je istaknuto, ovom prilikom, oko 500 domaćinstava na legalizaciju čeka više od 20 godina.

- Zaštita ovog izvora je nama najveći prioritet, jer odavde u naš vodovodni sistem svaki dan ulazi između 25 i 120 litara vode u sekundi. Na prijedlog ministra Envera Hadžiahmetovića ćemo na Vladi izmijeniti Odluku o zaštiti nizvodno od ovog lokaliteta, kako bi građani mogli legalizovati svoje objekte, čime bi se omogućio nastavak razvoja ovog područja - rekao je premijer Forto.

Ministar Hadžiahmetović je ranije kazao kako će, nakon toliko vremena, resorno Ministarstvo i aktuelna Vlada ozbiljno pristupiti rješavanju ovog problema, na zadovoljstvo svih građana, prije svega ove lokalne zajednice.

- Naši sugrađani napokon će moći riješiti status svojih kuća. Uz to, iznimno je važno naglasiti da će se zona šireg područja samog izvora rijeke Mošćanice redefinirati i ostati pod zaštitom - istakao je tada je ministar Hadžiahmetović.

Emir Bićo, vijećnik Općinskog vijeća Stari Grad, naveo je danas da će se ovom odlukom Vlade KS osloboditi otvoreni vodotok koji je privremenom odlukom ranijih vlasti stavljen u vodozaštitnu zonu. Do danas su se okolnosti bitno promijenile jer je, prema navodima urađene studije, postojanje vodozaštitne zone za otvoreni vodotok izgubilo svrhu zbog zagađenosti vode.

- Radimo na tome da zaštitimo nukleus vodozaštitne zone na samom izvorištu Mošćanice, te ćemo u saradnji sa Istočnim Starim Gradom, nastojati da se i sa njihove strane zaštiti izvorište. Odlukom Vlade će se osloboditi otvoreni vodotok koji je privremenom odlukom ranijih vlasti stavljen u vodozaštitnu zonu, a što je potpuno neprirodno. Kao stanovnika ove mjesne zajednice, raduje me da je u reviziji elaborata struka kazala da ćemo morati voditi računa da individualni objekti budu priključeni na kanalizacionu mrežu ili na septičke jame, po trenutno važećim evropskim standardima, čime bi se zaštitio otvoreni vodotok Mošćanice i njeno dalje ulijevanje u Miljacku - objasnio je vijećnik Bićo.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Finansije

Vrhovni sud RS presudio u milionskom sporu Bitminera i Unicredit banke

Vrhovni sud Republike Srpske odbio je reviziju kompanije Bitminer Factory iz Gradiške i potvrdio presudu Višeg privrednog suda kojom je Unicredit banka Banjaluka oslobođena plaćanja 256 mil KM odštete zbog gašenja njihovog poslovnog računa, potvrđeno je za portal Capital. Kako je rečeno u ovom sudu, revizija koju je podnio Bitminer je odbijena kao neosnovana, te je potvrđena ranija presuda koja je preinačila prvostepenu odluku iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.