NavMenu

Banjaluka dobila defibrilator

Izvor: eKapija Utorak, 19.10.2021. 13:28
Komentari
Podeli
(Foto: A. Čavić/Grad Banjaluka)
Svjetski dan reanimacije, koji se ove godine obilježava u svijetu pod motom "I tvoje ruke mogu spasiti život", obilježen je juče i u centru Banjaluke.

Pokaznoj vježbi u Gospodskoj ulici, prethodila je edukacija zaposlenih Gradske uprave, koji su obučeni na koji način da upravljaju AID aparatom, odnosno automatskim eksternim defibrilatorom, koji je donacija kompanije LED media.

Milada Šukalo, savjetnica gradonačelnika za društvene djelatnosti ističe kako je donacija ovog aparata od velikog značaja za Grad, jer je već odavno praksa da se ovakvi defibrilatori nalaze na ulicama mnogih svjetskih gradova.

- Ovo je prvi aparat koji se nalazi na javnim površinama u gradu. Nadam se da ćemo ovakvih aparata imati još više, posebno u nekim ruralnim područjima, a upravo na to nam je ranije i Dom zdravlja apelovao. Posebno ovih aparata treba da bude na mjestima gdje Hitna pomoć ne može tako brzo da dođe. Želim da pohvalim zaposlene koji su prošli obuku danas. Nadam se da ćemo ovaj aparat koristiti što manje, ali nam je bitno da ga imamo na jednoj ovakvoj tački, gdje ima mnogo naših sugrađana svakog dana – kazala je Šukalo, saopšteno je na gradskom sajtu.

Biljana Ćurguz, predsjednik Resuscitacionog savjeta Republike Srpske dodaje kako su zaposlene u obezbjeđenju Gradske uprave obučili kako da prepoznaju odsustvo vitalnih znakova, te kada je potrebno da pozovu Hitnu pomoć i da upotrebe AID aparat.

- Na AID aparatima imate uputstva. Bitno je naglasati svim građanima, da u slučaju odsustva pulsa, odmah je potrebno da se počne raditi sa kompresijama, da se ne prekida, a najbližeg prolaznika poslati po taj aprat – kazala je Ćurguz.

Kako je navela, AID aparat je namijenjen da isporučuje elektrošok kod zastoja srca.

- Aparat sam analizira ritam srca, odnosno da li srce radi ili ne radi. U slučaju da verifikuje zastoj srca, aparat vam odmah to i govori. Snimljene su govorne poruke, koje jasno preciziraju koji su to koraci koje treba da uradite – navela je ona.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.