NavMenu

Na Šumarskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu osnovana Laboratorija za geografsko-informacione sisteme

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 18.10.2021. 12:56
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Unsplash/Helloquence)Ilustracija
Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA) realizirala je još jedan vrijedan projekt u oblasti obrazovanja u Bosni i Hercegovini i osnovala Laboratoriju za geografsko-informacione sisteme (GIS lab) na Šumarskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Pored Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA), projekat su podržali i Univerzitet u Sarajevu putem internog poziva (sredstva Federalnog ministarstva nauke i obrazovanja - FMNO), Udruženje inženjera i tehničara šumarstva FBiH kao i Šumarski fakultet Univerziteta u Sarajevo.

Koordinator i inicijator ovog vrijednog projekta je doc. dr. Admir Avdagić sa Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, koji je i odgovorni nastavnik na predmetu Geografsko informacioni sistemi u šumarstvu, navedeno je na zvaničnom sajtu Univerziteta.

Osnovana laboratorija već je na usluzi nastavnicima, studentima i šumarskim stručnjacima iz prakse, a omogućava analizu budućih rizika, očuvanje prirodne ravnoteže i provođenje različitih studija za sektor šumarstva.

Kako se navodi, laboratorija je prvenstveno namijenjena studentima Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i služit će edukaciji budućih šumarskih stručnjaka te pomoći efikasnijem planiranju, praćenju i upravljanju složenim šumskim ekosistemima.


Svojim sadržajem je jedna od najopremljenijih i najsuvremenijih laboratorija te vrste u Bosni i Hercegovini, ističe se u saopćenju UNSA.

Novoosnovana GIS laboratorija će biti korištena u istraživanjima iz oblasti upravljanja prirodnim resursima, uređivanja šuma, zaštite šuma, tla i biološke raznolikosti te obuke studenata, stručnjaka i zaposlenih u tom sektoru.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.