NavMenu

Procjene MMF-a i domaćih institucija drastično različite - Čiji podaci su relevantniji?

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 18.10.2021. 08:44
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: NicoElNino/shutterstock.com)Ilustracija
Međunarodni monetarni fond (MMF) snizio je procjenu ekonomskog rasta BiH sa 3,5 na 2,8%, međutim opravdano se postavlja pitanje koliko su takve procjene realne s obzirom na to da domaće institucije predviđaju daleko veći rast i da će evrozona od koje najviše zavisimo rasti 5%.

Naime, Agencija za statistiku BiH izašla je s podacima da je u prvom kvartalu ove godine rast BDP-a u BiH bio 1,5% u odnosu na isti period prošle godine, a u drugom čak 11,6%. Da bi se ostvarile prognoze MMF-a o rastu u BiH od 2,8%, do kraja godine praktično ne bi trebalo da bude nikakvog rasta, što je gotovo nemoguće ako se uzme u obzir da prihodi po osnovu indirektnih i direktnih poreza bilježe istorijske rekorde u BiH.

- MMF, kao jedna od institucija nastalih nakon Drugog svjetskog rata, postaje mnogo birokratizovana, njeni modeli se često pokazuju pogrešnim. Tokom prethodnog perioda u vremenu krize preporučivali su mjere koje destimulišu ekonomiju, odnosno štednju. Afera oko Doing business reporta i uticaja menadžmenta Svjetske banke na njegovo kreiranje, odnosno finansijera ovih institucija prema rezultatima analiza i izvještaja govore o tome da njihove procjene treba uzeti s velikom dozom skepticizma - rekao je za Nezavisne novine ekonomista Saša Stevanović.

On naglašava da su prethodne godine pojedine institucije predviđale kolaps tržišta rada u krizi i na taj način je samo podgrijevali, međutim na kraju se ispostavilo da ta njihova predviđanja nisu bila ni blizu tačna.

- Sadašnja procjena od 2,8% kada Evropa kao izvozno tržište BiH prema procjenama bilježi rast od 5% povećava skepticizam u te procjene - ističe Stevanović.

Kada je riječ o ranijim procjenama pojedinih međunarodnih institucija, zanimljiva je studija Međunarodne organizacije rada i Evropske banke za obnovu i razvoj, koja je u aprilu ove godine izašla s podatkom da je u BiH ugroženo 250.000 radnika. I ovi podaci moraju se uzeti s rezervom s obzirom na to da je, recimo, Direkcija za ekonomsko planiranje BiH u svom izvještaju, između ostalog, navela da se u periodu od 2021. do 2023. godine očekuje povećanje broja zaposlenih od 1,7 do 2,5% te nominalni rast neto plata od tri do 3,2%.


Istovremeno, Fond penzijsko-invalidskog osiguranja Republike Srpske na kraju trećeg tromjesečja na evidenciji je imao 321.319 osiguranika, što je najviše u istoriji.

I ekonomski analitičar Igor Gavran slaže se da je između procjena MMF-a i domaćih institucija o stopi rasta drastična razlika te da je mišljenja da nijedna ni druga neće biti tačne. Kako kaže, posljednje smanjenje stope rasta za BiH sa 3,5 na 2,8% posljedica je smanjenja stopa rasta za cijeli svijet i vrlo vjerovatno linearno je smanjena i za Bosnu i Hercegovinu.

- Osnovni razlog za smanjenje stope za BiH nije nešto što se desilo u BiH. Da li su te stope realne i precizne kod procjene je vrlo otvoreno pitanje, a pitanje je i koje parametre MMF uzima. Ono što je sigurno jeste da će BiH na kraju ove godine biti ispod nivoa prije ove pandemije s obzirom na raniji pad. Ne mogu da licitiram koji je procenat tačniji, taj što predviđa MMF ili onaj koji govore zvanične institucije BiH - zaključio je Gavran za Nezavisne novine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.