NavMenu

U Novom Žitoprometu brašno čuvaju za domaće tržište, izvoz na čekanju

Izvor: Nezavisne novine Subota, 16.10.2021. 15:33
Komentari
Podeli
(Foto: Timmary/shutterstock.com)
Iako imamo ponudu da naše brašno izvozimo u Tursku, još se nismo odlučili na taj korak upravo zato što sirovinu moramo da čuvamo za naše tržište, kazao je za "Nezavisne novine" Duško Tomić, šef proizvodnje u preduzeću Novi Žitopromet Bijeljina.

Naime, kako ističe, ove godine pšenica bilježi rekordne cijene, pa ne bilo pametno da se odluče da izvoze brašno u Tursku upravo zbog velikog rasta cijena.

- Cijena mađarske pšenice je 258 evra, što je nenormalan skok u posljednje vrijeme, cijene se mijenju svakodnevno, pa smo je i mi podigli prilikom otkupa, tako da će sada ratari koji predaju pšenicu u naše silose biti isplaćeni po 0,40 KM po kilogramu, dok je ranije to iznosilo 0,36 ili 0,37 KM - kazao je Tomić.

Kako je rekao, u silosima imaju pšenice koju su otkupili prije i tokom žetve. "Otkupili smo 2.000 tona stare pšenice, a imamo oko 300 tona mađarske. Međutim, cijena stalno raste, tako da će u narednom periodu sigurno morati da dođe i do poskupljenja brašana", kazao je Tomić.

Dodao je da su ratari veoma zadovoljni što je proizvodnja u ovom preduzeću ponovo pokrenuta, jer im je otkup zagarantovan, a sad na jesen planiraju da produže brazdu pod hljebnim žitom. Kvalitetno brašno koje sada izlazi iz njihovih mlinova već stiže na police domaćih marketa.

- U ponudi imamo brašno tip 400, 500 i 850 - ističe Tomić i dodaje da polako osvajaju tržište i vraćaju se staroj slavi. Dodaje da su 1. septembra počeli s proizvodnjom hljeba te da iz njihove pekare svakodnevno izlazi nešto više od 1.000 vekni, koje isporučuju širom Semberije.

- Pravimo naš dobro poznati hljeb od 600 grama vrhunskog kvaliteta, koji košta 1,20 KM. Osim toga, imamo i polubijeli hljeb koji košta 1,10 i dobro poznati somun od 800 grama, čija je cijena 1,40 KM - naglasio je Tomić, dodavši da hljeb prave u takozvanoj tunelskoj peći, koju u BiH imaju svega tri firme.


Podsjetimo, firma je ranije nosila naziv Žitopromet, a zahvaljujući pravovremeno otvorenom stečaju sačuvana je imovina. Fočanska kompanija Pavgord je 18. januara ove godine kupila nepokretnu imovinu Žitoprometa po cijeni od 3,1 mil KM i tako postala stoprocentni vlasnik preduzeća.

Ranije su kupili i pokretnu imovinu mlinsko-prerađivačkog giganta te uplatili 600.000 KM za doprinose radnicima kako bi im bio povezan radni staž. Problemi u Žitoprometu javili su se 2018. godine. Silosi su tada bili puni pšenice, ali su pogoni stajali i sakupljali prašinu, jer ratarima nije bio plaćen rod. Zbog neisplaćenih plata i doprinosa radnici su tada stupili u štrajk. Do otvaranja stečaja u decembru 2019. godine Žitopromet je zapošljavao 113 radnika.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.