NavMenu

IKEA mijenja strategiju prodaje i seli trgovine u centar grada

Izvor: Poslovne novine Subota, 16.10.2021. 07:59
Komentari
Podeli
(Foto: FotograFFF/shutterstock.com)
Najveći svjetski trgovac namještajem bori se s problemima u lancu snabdijevanja, no uprkos tome online prodaja je za vrijeme pandemije znatno porasla, prenosi Bloomberg.

IKEA je posljednji veliki trgovac koji je upozorio na probleme koji su snašli ovu industriju, rekavši u četvrtak da će nestašica zaliha vjerovatno potrajati još godinu dana.

Izvještavajući o godišnjim rezultatima, pokazalo se da je pandemija zapravo pomogla poslovanju i ubrzala njegovu transformaciju. Prodaja do kraja avgusta porasla je za 6% u odnosu na prethodnu godinu na rekordnih 41,9 mlrd USD, podstaknuta gotovo udvostručenjem internet prodaje.

– Predviđamo da će se izazov dostupnosti sirovina nastaviti. Ova nestašica je potrajala puno duže nego što smo mislili na početku krize – rekao je za Financial Times Jon Abrahamsson Ring, izvršni direktor IKEA-e.

Jesper Brodin, izvršni direktor najveće IKEA-ine franšize Ingka, rekao je da je IKEA ubrzala prelazak s prodaje s velikih trgovina izvan grada na više manjim trgovina u centru gradova i prodaje putem e-trgovine, koja je porasla sa 7% od ukupnog broja u 2019. godine i 18% prošle godine na više od 30% sada.

– Ta nam je situacija dala vjetar u leđa, sad brže no ikad želimo transformaciju – rekao je, prenosi Seebiz.eu.

Ikea je do sada koristila vozove za prevoz robe iz Azije u Evropu te je kupila i unajmila vlastite kontejnere jer se i dalje suočava s problemima u lancu snabdijevanja, zajedno s gotovo svim trgovcima na malo, jer su cijene dostave porasle, a luke diljem svijeta postale zakrčene.

Brodin je rekao da je Ingka, koja čini oko 90% prodaje IKEA-e, posljednjih godina uložila 2,2 mlrd EUR u nove formate trgovina, uključujući trgovine usmjerene samo na kuhinje ili spavaće sobe, kao i u manje opšte trgovine u gradskim centrima.

– Još uvijek naporno radimo na razbijanju koda oko asortimana proizvoda i logistike. No, promet je bio fenomenalan i povećao je naš tržišni udio u gradovima – dodao je.

IKEA je naglasak stavila na održivost, istodobno pokušavajući smanjiti cijene pri otvaranju podružnica u zemljama poput Indije.

Upravo zbog toga što njihova nova proizvodnja počiva na održivim resursima, IKEA sada reciklira madrace i pretvara ih u nove predmete, promovira LED rasvjetu i u svoje restorane uvodi jela na biljnoj bazi.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Agro

Izdanci hmelja prodaju se po cijeni od 1.000 EUR za kilogram

Izdanci hmelja vrlo su osjetljivi, teško se čuvaju duže vrijeme, brzo venu zbog čega se moraju konzumirati odmah nakon berbe jer je svježina ključna za njihov okus. Hmelj (Humulus lupulus L.) je u prirodi samonikla biljka koja raste na vlažnim mjestima, uz rubove šuma gdje se penje po grmlju i stablima, šikarama i živicama, uz rijeke i potoke. Podsjeća na divlje šparoge Njegovi izdanci podsjećaju na divlje šparoge i vrlo su

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.