NavMenu

Podsticaji za direktna ulaganja stižu na adrese 207 preduzeća u RS - Nove tehnologije jačaju produktivnost

Izvor: Glas Srpske Petak, 15.10.2021. 09:33
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Kzenon/shutterstock.com)Ilustracija
Vlada Srpske dala je zeleno svjetlo na prijedlog rang-liste za dodjelu podsticaja za direktna ulaganja u iznosu od sedam miliona maraka, a privrednici kažu da će kupovinom novih mašina unaprijediti proizvodnju i povećati produktivnost.

Podsticaji su namijenjeni za podršku privrednim subjektima iz oblasti prerađivačke industrije koji nabavljaju savremenu tehnologiju i opremu koja nije starija od 12 godina, a projekat se realizuje u saradnji sa Svjetskom bankom. Prema podacima Ministarstva privrede i preduzetništva RS na javni poziv za dodjelu podsticaja za direktna ulaganja u 2021. godini prijavilo se 267 privrednih subjekata, a njih 207 ispunilo je uslove.

- Odbijeni su zahtjevi privrednih subjekata koji ni nakon zatražene dopune nisu dostavili dokaze o ispunjenosti uslova, a najčešći razlozi odbijanja odnose se na nedovoljan broj radnika, šifru djelatnosti, neizmirene poreske obaveze, nepotpunu dokumentaciju, nepoštovanje tražene metodologije ili rokova poziva - pojasnili su u resornom ministarstvu i dodali da će u narednom periodu uslijediti potpisivanje ugovora sa korisnicima podsticaja.

Istakli su da su na ovaj način podržani projekti privrednih subjekata koji zapošljavaju ukupno 19.862 radnika.

Predsjednik Udruženja poslodavaca metalske industrije i rudarstva RS Predrag Zorić rekao je za Glas Srpske da je cilj da se stimulacijom tehnološkog razvoja domaćih preduzeća produktivnost podigne na viši nivo, a na taj način obezbijedi i bolja konkurentnost na tržištu.

Zorić, koji je i direktor firme Kolektor CCL iz Laktaša, rekao je da je svaka podrška stimulans privredi.

- Teško je postići konkurentnost sa nivoom prerađivačke industrije koji imamo i zato svaki pomak u proizvodnji dovodi do bolje produktivnosti. Nabavljamo dvije najmodernije mašine za induktivne komponente, za pogon u Srpcu. Kvalitet smo postigli, a sa ovakvom investicijom povećavamo količinu proizvoda neophodnih kupcima - rekao je Zorić.

Direktor firme Lupaco iz Banjaluke, koja se bavi proizvodnjom papirnih kesa, Dalibor Lukić rekao je za Glas Srpske da će im podsticaj dobro doći za nabavku mašine koja bi trebalo da stigne do kraja godine.

- Uz pomoć nove mašine nećemo probijati rokove isporuke i moći ćemo da ispunimo sve uslove partnera - rekao je Lukić.

Kazao je da papirne kese plasiraju u Veliku Britaniju i zemlje Evropske unije. Za mjesec dana, dodao je, proizvedu između šest i sedam miliona papirnih kesa.

- Sa novom opremom povećaćemo produktivnost. Osim toga, do sada smo proizvodili papirne kese bez ikakve štampe, a sa novom mašinom moći ćemo da radimo i štampu i samim tim naš proizvod biće privlačniji na tržištu - rekao je Lukić i dodao da firma zapošljava 35 radnika te da s obzirom na rast obima posla i veća ulaganja, raste i potreba za zapošljavanjem.

Djelatnosti

U Ministarstvu privrede i preduzetništva RS naveli su da se najviše investicija realizuje u sektoru metalne i elektro industrije, zatim drvne te industrije proizvodnje papira. Značajne investicije se odnose na nabavku novih proizvodnih linija, digitalizaciju proizvodnih procesa, CNC mašina, robota, lasera i slično. Osim toga, u tekstilnoj i obućarskoj industriji, koja je prepoznatljiva kao industrija sa niskom akumulacijom kapitala, ulaže se u digitalizaciju procesa proizvodnje, te u razvoj vlastitog proizvoda.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.