NavMenu

Zašto ne bi trebalo trenirati neposredno prije spavanja

Izvor: Klix Petak, 15.10.2021. 07:37
Komentari
Podeli
(Foto: Supavadee butradee/shutterstock.com)
Istraživanje Univerziteta Konkordija pokazalo je da ne bi trebalo intenzivno trenirati neposredno prije odlaska u krevet jer će vam trebati više vremena da utonete u san.

Negativno će utjecati na REM (Rapid Eye Movement) fazu sna koju, kako sam naziv govori, karakteriše ubrzano kretanje očiju desno-lijevo i smirivanje tijela. Ova faza je značajna zato što je povezana sa kognitivnim funkcijama, odnosno sa sposobnošću pamćenja, percepcije, učenja itd.

- Naše istraživanje također je pokazalo da sa vježbanjem trebate završiti dva sata prije spavanja jer će san biti kvalitetniji i nećete se buditi ranije nego što biste trebali - rekao je koautor istraživanja Emmanuel Frimpong.

Tim je koristio podatke iz 15 objavljenih studija kako bi utvrdio kako jedna serija intenzivnog vježbanja utječe na zdrave mlade i srednjovječne ljude. Zaključili su da je najbolje vježbati rano navečer, ukoliko je to moguće, prenosi US News. U tom vremenskom periodu trebali biste vježbati od 30 do 60 minuta. Vožnja bicikla pokazala se kao najbolja vrsta tjelesne aktivnosti.

Uvijek vježbajte u isto vrijeme jer bilo kakva vrsta promjene značajno remeti san. Prije spavanja izbjegavajte konzumiranje obilnih broka i prevelike količine vode. Istraživanje je objavljeno krajem septembra u časopisu Sleep Medicine Reviews.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.