Izvor: eKapija | Petak, 10.09.2010.| 10:44
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Peti rođendan Google Eartha - istražite svijet putem računala

(Foto: b)

Nekada smo druge krajeve svijeta mogli istraživati samo kada bismo fizički otputovali na određeno mjesto. Danas se 700 milijuna ljudi može popesti na Mount Everest iz dnevne sobe - Google Earth slavi peti rođendan.

Kat Brooks, autorica špijunskih romana, mora biti dobro upoznata s lokacijama u kojima se odvija radnja njenih radova kako bi atmosferu mogla vjerno dočarati čitateljima. Umjesto da vrijeme i novac troši na put oko svijeta, Brooks mjesta radnje istražuje putem interneta.

"Nedavno sam morala pronaći neboder u Beču. Podaci koje sam imala su mi govorili da uz Dunav ne postoji niti jedan neboder, ali sam ga pomoću Google Eartha ipak pronašla", objašnjava autorica koja se redovito služi servisom.

Manager Google Eartha

"Goole Earth omogućuje ljudima da krenu na virtualno putovanje putem svojih računala i smartphonea. Naravno da postoji velika razlika između pravog i virtualnog putovanja, ali osobe koje si prava putovanja ne mogu priuštiti sada barem imaju priliku vidjeti kako svijet izgleda", kaže Peter Birch, manager Google Eartha i dodaje: "Alat je vrlo koristan pa su gradovi počeli označavati područja na kojima je izraženiji kriminal, a prije nego što iznajmite kuću na plaži, možete provjeriti nalazi li se ona doista uz more."

Program poput Google Eartha prije 15 godina bio bi nezamisliv - grafičke kartice računala prosječnih korisnika ne bi bile u stanju podnijeti svijet u tri dimenzije. Snimke dolaze sa satelita iz zemljine orbite, a Google ih konvertira u format koji je pogodan za računala. Bazu fotografija upotpunjuju i sami korisnici koji svakodnevno postavljaju svoje slike na internet.

Uz Google Earth tako danas možemo vidjeti 100 milijuna zvijezda i 200 milijuna galaksija kao i zaroniti u oceane. Nažalost, program ne koriste samo dobronamjerni korisnici već i teroristi. "Znanje je moć, a živimo u svijetu gdje je to znanje dostupno svima što znači da postoje i veliki rizici. Postoje brojne stranice na kojima teroristi mogu prikupiti informacije koje su im potrebne za napad", upozorava James Forest iz američkog ministarstva obrane.

Profesor komunikacija, Alex Halavais, sa Sveučilišta Quinnipiac smatra da je Google Earth omogućio pogled na Zemlju iz `božje perspektive`: "Tehnologija je promijenila način na koji gledamo na svijet pa smo počeli drugačije i razmišljati o njemu. Nepoznata mjesta postala su poznata svakome od nas."

Halavais se ne slaže s panikom koja se digla oko privatnosti na internetu: "Bojati se moraju samo oni koji nešto skrivaju. Ne razumijem zašto bi samo bogati imali privilegiju gledati sve nas putem svojih satelita i drugih tehnologija."

izvor: metro-portal.hr

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.