NavMenu

U planu brendiranje još dva visočka proizvoda - moštranske paprike i srhinjske jagode

Izvor: eKapija Srijeda, 13.10.2021. 12:13
Komentari
Podeli
Visoko (Foto: visoko.gov.ba)Visoko
U Visokom je juče u organizaciji Gradske uprave održan sastanak s predstavnicima Agencije za sigurnost hrane BiH, visočkim proizvođačima, kao i savjetnicom EU u BiH, o brendiranju novih proizvoda iz tog grada.

– Zajedno smo otvorili brojne teme kako bismo u narednom periodu došli i do određenih rezultata. Visoko je jedno veliko poljoprivredno mjesto, velikim dijelom hranimo i Sarajevo i svako brendiranje i pravljenje pozitivne priče od domaćih proizvoda je dobrodošlo i mi u tome imamo interes – istaknuo je gradonačelnik Mirza Ganić.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Agencije za sigurnost hrane BiH koji za Visoko smatraju kako ima potencijal u brojnim domaćim proizvodima, te kako tu priču treba dodatno unaprijediti.

– Interes je unaprijediti te proizvode, podići brendove, a potrošači su ti koji daju konačnu ocjenu. Visočki proizvođači i njihovi proizvodi su kvalitetni i prepoznatljivi i ti brendovi su prepoznati van lokalnih granica – kazao je šef odsjeka za certifikaciju proizvodnje u Agenciji za sigurnost hrane BiH, Dragan Brenjo.

A Visoko bi uskoro moglo postati bogatije za još dva proizvoda sa geografskom oznakom porijekla.

– Sastanak je rezultirao odličnim zaključcima i idejama koje će imati veliki značaj za sve nas. Kruna našeg proteklog rada je zaštićen geografski proizvod visočka pečenica, a ono što nas u narednom periodu očekuje jeste zaštita moštranske paprike i srhinjske jagode, koje imaju sve potrebne parametre, kulturno-historijsko naslijeđe, dugotrajnost i tradicionalnu proizvodnju i ostaje da dobiju papir koji to potvrđuje, i u narednom periodu ćemo na tome i raditi – kazao je Adi Pašalić, stručni saradnik za poljoprivrednu djelatnost u Gradskoj upravi Visoko.


Sastanku je prisustvovala i predstavnica EU u BiH za ovu oblast, Jurgita Savickaite, koja također nije krila oduševljenje onime što je tokom sastanka uspjela da sazna o visočkim proizvodima.

– Zaista imate mnogo proizvoda za koje postoji mogućnost da dobiju oznaku zaštićenih proizvoda, a to proizvodima daje veći kredibilitet i popularnost. Želim ohrabriti proizvođače da se ne plaše tog birokratskog procesa koji moraju proći, jer time proizvod postaje popularan ne samo u državi, već i u Europi i svijetu. – istaknula je Savickaite.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.