NavMenu

Aerodrom Tuzla planira udvostručiti broj putnika u 2022. - Uskoro nadogradnja izlaznog gejta, traži se izvođač radova

Izvor: eKapija Utorak, 12.10.2021. 15:10
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Hanoi Photography/shutterstock.com)Ilustracija
U cilju proširenja kapaciteta i povećanja broja putnika JP Međunarodni aerodrom Tuzla je objavio javni poziv za izvođenje radova na nadogradnji izlazne kapije - gejta.

Nabavka čija je procijenjena vrijednost 504.049 KM bez PDV-a je podijeljena na 4 LOT-a:

LOT1 - Izvođenje građevinsko-zanatskih radova;
LOT2 - Izvođenje radova na instalaciji vodovoda i kanalizacije;
LOT3 - Izvođenje radova na elektroinstalacijama;
LOT4 - Izvođenje radova na mašinskim instalacijama.

Rok za završetak posla je šest mjeseci od dana uvođenja izvođača u posao, a kriterijum za dodjelu ugovora je najniža cijena.

- Radovi će se vršiti u vrijeme odvijanja saobraćaja, s tim uvezi da će se voditi računa da radovi neće uticati na svakodnevni prihvat i otpremu aviona, putnika i prtljaga - ističe se u tenderskoj dokumentaciji.

Ponude se primaju do 5. novembra, dok detalje tendera možete pogledati OVDJE.

Iz Međunarodnog aerodroma Tuzla juče su saopštili da su se zahvaljujući pomoći Vlade TK od 1,5 mil KM stekli uslovi za konsolidaciju i nastavak redovnog poslovanja.

Osim objave tendera za nadogradnju izlaznog gejta, urađen je i idejni projekat za izgradnju novog parkinga sa oko 300 mjesta.

- Potpisan je ugovor o PCN proračunu i atestiranju poletno slijetne staze kako bi se utvrdila, i na viši nivo podigla kategorija nosivosti. U vezi s tim je potpisan i ugovor za sanaciju i asfaltiranje rulnice Alfa dionice. U toku je proces eksproprijacije zemljišta radi ugradnje dodatnih prilaznih svjetala dužine 900 metara, čime će se znatno podići nivo sigurnosti i omogućiti letenje u uslovima smanjene vidljivosti - navodi se u saopštenju.


Dodali su i da su obzirom na naslijeđenu tešku finansijsku situaciju i ogromna dugovanja, poslani prijedlozi sporazuma za obročnu otplatu dugovanja prema svim dobavljačima.

- Obzirom da prostor sjevero-istočne Bosne ima preko milion stanovnika i ubjedljivo najrazvijeniju industriju u zemlji, plan razvoja JP Međunarodni aerodrom Tuzla je udvostručiti broj putnika iduće godine a godinu dana kasnije preći brojku od milion putnika. Značajno povećanje broja putnika za aerodrom Tuzla predstavlja osnovni preduslov za rentabilnost dok za BiH znači unos nekoliko stotina miliona deviznih sredstava. U toku su pregovori sa avio kompanijama za uvođenje novih linija kako bi se povećao broj putnika a samim tim i očekivani rast prihoda kako za JP Međunarodni aerodrom Tuzla tako i za lokalnu zajednicu, TK i državu BiH – navodi se u saopštenju za javnost koje potpisuje v.d. direktora JP Međunarodni aerodrom Tuzla, Halid Ahmetbegović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.