NavMenu

Financial Times: SAD izgubile bitku od Kine u oblasti vještačke inteligencije

Izvor: Tanjug Ponedjeljak, 11.10.2021. 10:51
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Zapp2Photo/shutterstock.com)Ilustracija
Sjedinjene Države su već izgubile bitku u oblasti vještačke inteligencije (AI) od Kine, koja ide ka globalnoj dominaciji napredujući u razvoju novih sajber potencijala, izjavio je bivši šef za softver u Pentagonu Nikolas Čailan za Financial Times.

Kina, druga najveća ekonomija svijeta, vjerovatno će dominirati u mnogim ključnim tehnologijama u razvoju, posebno u oblasti vještačke inteligencije, sintetičke biologije i genetike u roku od oko jedne decenije, procijenjuju zapadne obavještajne službe, navodi britanski list, a prenosi Reuters.

Čailan, koji je podnjeo ostavku u Pentagonu na mjesto šefa za softer u znak protesta zbog sporosti tehnološke transformacije američkih vojnih snaga, rekao je da neuspjeh SAD-a na tom planu dovodi zemlju u rizik.

- Nećemo imati šanse u konkurentskoj borbi protiv Kine za 15 do 20 godina. Već sada je to, po mom mišljenju, gotova stvar - rekao je on za FT, dodajući da će Kina dominirati svijetom u budućnosti, i da će, kako kaže, kontrolisati sve - od medijskog narativa do geopolitike.

Prema njegovim riječima, američka sajber odbrana u nekim državnim resorima je na "nivou vrtića".

Čailan je zbog kaskanje SAD-a za Kinom u razvoju AI kritikovao nespremnost Google-a na saradnju sa američkim Ministarstvom odbrane, kao i široku debatu o etici kada je riječ o vještačkoj inteligenciji.

Kineske kompanije, kako je rekao, imaju obavezu da rade sa svojom vladom i "masovno ulažu" u vještačku inteligenciju bez obzira na etiku, objavio je Financial Times.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.