NavMenu

Da li je jeftinija domaća struja za privredu najbolji odgovor na krizu?

Izvor: eKapija Petak, 08.10.2021. 07:29
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Vereshchagin Dmitry/shutterstock.com)Ilustracija
U situaciji kada cijene energenata u svijetu enormno skaču i privreda sve teže može da izdrži ovaj trošak, država Srbija najavljuje formiranje radne grupe koja će se pozabaviti ovom problematikom.

U međuvremenu, predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež iznio je i predlog da se privredi omogući snabdijevanje strujom iz domaćih izvora po ograničenim cijenama. Postavlja se, međutim, pitanje da li bi Srbija time prekršila međunarodne obaveze koje je preuzela na sebe, kako bi to uticalo na njen put ka EU u smislu ispunjavanja zahtjeva iz Poglavlja o energetici i kako bi na to reagovala Energetska zajednica, jer se postavlja i pitanje povrede načela konkurentnosti.

Komentarišići ovaj predlog, urednica portala Energija Balkana, Jelica Putniković, kaže da ne bi smijelo sve da se prevali samo na to da se EPS-u naredi da po nižim cijenama prodaje privredi struju.

- Jer kao što su drugi na slobodnom tržištu, tako je i EPS na slobodnom tržištu - kaže ona za eKapiju i dodaje da država u ovoj situaciji ima i može da iskoristi i neke druge mehanizme. - Može da se odrekne na primjer akcize na električnu energiju koju mi imamo zaračunatu, ili dijela poreza, pa na taj način da pomogne cjelokupnoj privredi, jer naravno, bitno je da kompanije nastave da rade jer onda mogu da pune budžet.

Ipak, kaže da "u ovim vanrednim okolnostima niko više ne razmišlja, ni u Briselu, o evropskom zakonodavstvu i o slobodnom tržištu".

- Eno i Francuska najavljuje da će pronaći rješenje za svoju privredu – kaže Putniković.

Navodi i da su u Srbiji prethodnih dana već prestali da rade mnogi trgovci električnom energijom.

- Jednostavno nisu mogli da izdrže ovaj cjenovni pritisak. Oni moraju da kupe od proizvođača pa da preprodaju potrošaču i moraju pritom da se ugrade, a sada jednostavno nema te margine da oni imaju gdje da se ugrade, jer teško da mogu da nabave jeftiniju struju od proizvođača. A sigurno neće EPS po nižim cijenama prodavati trgovcima struje struju da bi je oni preprodali privredi – kaže sagovornica eKapije.


Ona smatra da je sada pitanje kako da država, sa EPS-om, napravi dobru strategiju, ne samo kako će se ponašati u ovoj situaciji, nego i u budućim energetskim krizama i poremećajima na tržištu.

- Jer mnogi analitičari ističu da energetska tranzicija ka zelenoj energiji, sa vjetrom i solarom, ne može da zadovolji sve potrebe za energijom, i kad vjetar ne duva onda su neophodni klasični izvori - ili nuklearke, ili termoelektrane na ugalj ili gas – zaključuje Jelica Putniković.

eKapija je pitanja o eventualnom ograničenju cijene struje koju EPS prodavao privredi postavila i Sektoru za elektroenergetiku u Energetskoj zajednici i očekujemo njihov odgovor.

B. P.

Komentari
Vaš komentar

Tema u žiži: Energetska kriza

Vidi sve
Pogledajte i ostale tekstove iz ove Teme u žiži

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.