Izvor: eKapija | Utorak, 07.09.2010.| 15:56
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Uslovi davanja šumskog zemljišta u državnom vlasništvu u zakup

(Foto: b)

Vlada FBiH donijela je na današnjoj sjednici Odluku kojom se propisuju uslovi i način davanja šumskog zemljišta u državnom vlasništvu u zakup i uspostavu prava služnosti.

Utvrđeno je da se šumsko zemljište može dati u zakup radi izgradnje privremenih objekata čija je gradnja predviđena ugovorom o koncesiji, izgradnje GSM stanica, podizanja višegodišnjih nasada, ukoliko ne narušavaju funkcije šume, i kod uzgoja divljači. Ugovor o zakupu s korisnikom zaključuje Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva nakon provedenog javnog poziva, osim u slučaju kada se zemljište daje u zakup koncesionaru ili ovlaštenom privrednom društvu, na osnovu pravosnažne odluke nadležnog organa kojom se ostvaruje određeno pravo na predmetno zemljište.

Kriterij za odabir najpovoljnijeg ponuđača je visina zakupnine koja ne može biti niža od početne cijene naznačene u javnom pozivu. Ako su dva ili više ponuđača ponudila iste zakupnine, prednost imaju osobe s prebivalištem ili sjedištem u jedinici lokalne samouprave na čijoj je teritoriji predmetno zemljište, zaključeno je na sjednici Vlade FBiH.

Pravo služnosti na šumskom zemljištu se može uspostaviti u svrhu izgradnje vodovodne i kanalizacione mreže, plinovoda, elektrovodova, služnog puta, te i za druge namjene, ako je za to proglašen javni interes.

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva će šumsko zemljište za zakup i pravo služnosti davati na period koji ne može biti duži od deset godina, a postupak davanja će provesti stručna komisija koju imenuje federalni ministar.

U narednih 90 dana je neophodno da se Odluka u potpunosti analizira i prilagodi zakonima BiH u dijelu odgovornosti, kontrole, dinamike prilagođavanja evropskim standardima i direktivama.

Zaključke Vlade će Generalni sekretarijat Vlade FBiH, sa Informacijom, proslijediti Vijeću ministara BiH i Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH na dalje postupanje.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE